Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Maatilatalouden ja maalaismaisemien muutokset ovat heikentäneet töyhtöhyypän kantoja niin paljon, että laji vaatii erityissuojelua.

Maatilatalouden ja maalaismaisemien muutokset ovat heikentäneet töyhtöhyypän kantoja niin paljon, että laji vaatii erityissuojelua.

Suomalaisillakin peltoaukeilla tavattava töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus) on harvinaistunut maatilatalouden muutosten seurauksena niin pahoin, että laji on luokiteltu maailmanlaajuisesti erittäin uhanalaiseksi. Harvinaisuutensa takia töyhtöhyyppä mainitaan muun muassa Euroopan unionin luetteloissa lajina, jonka suojelu edellyttää erityistoimia. Pohjois-Irlannissa hyypillä on aivan erityinen suojelualue, jossa lintujen pesimärauhan takaavat tiilimuurit, panssarilasiseinät ja piikkilanka-aidat. Tosin näin järeitä toimia ei ole tarkoitettu linnuille. Suojelualue sijaitsee Pohjois-Irlannin vaarallisimmille rikollisille, esimerkiksi murhista, raiskauksista ja muista törkeistä väkivallanteoista elinkautisrangaistusta kärsiville vangeille tarkoitetun laitoksen vieressä.

HMP Maghaberryn vankilan ulkopuolella, alueen uloimman aitauksen ja muurien välillä on kuuden eekkerin eli noin 2.5 hehtaarin laajuinen ruohostoalue, jonka Pohjois-Irlannin ympäristöministeriö on määrännyt erityissuojelualueeksi. Ja tätä rauhallista ruohikkoaluetta asuttaakin monimuotoinen ja runsaslukuinen linnusto.

Kaikkiaan vankilan muurien tuntumassa elää 60 lintulajia. Erityistä huolta pidetään töyhtöhyypistä, joiden yksilömäärät ovat saarivaltiossa vähentyneet puoleen viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana (Belfast News Letter, 20.4.2015; http://www.newsletter.co.uk/news/regional/maghaberry-prison-becomes-sanctuary-for-threatened-birds-1-6698136

 

Mainokset