Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Hyalinobatrachium dianae.

Hyalinobatrachium dianae.

Vuosikymmeniä kautta maailman kaiken ikäisiä ihmisiä viihdyttänyt Muppet Show -televisiosarjan suursuosikki, Kermit-sammakko elää ilmielävänä luonnossa! Tai ainakin ulkonäöltään Kermitin näköinen lasisammakko, joka löydettiin tieteelle aikaisemmin tuntemattomana lajina Costa Ricasta.

Kermit-sammakko, Kermit the Frog.

Kermit-sammakko, Kermit the Frog.

Costa Rican sammakkoeläinten tutkimuskeskuksen tutkijat löysivät lehtisammakoihin kuuluvaan lasisammakoiden ryhmään lukeutuvan lajin, joka on kuvattu ZooTaxa -tiedelehdessä. Virallisesti sammakkolaji on tieteelliseltä nimeltään Hyalinobatrachium dianae. Lajinimellä tutkijat tahtoivat kunnioittaa maineikkaan sammakkoeläinten tutkijan ja uuden lajin kuvanneen artikkelin ensimmäisen kirjoittajan Brian Kubickin Diana-äitiä.

Muiden lasisammakoiden tapaan ”kermit-kopion” vatsapuolella ei ole lainkaan pigmenttejä, joten eläimen sisäelimet kuultavat ihon läpi. Lehtisammakot ovat pienikokoisia – pituudeltaan parisenttisiä, pääasiassa puissa eläviä, vaihtolämpöisiä selkärankaisia.

Costa Rican saarivaltio tunnetaan trooppisen luonnon todellisena lajistollisena aarreaittana – biodiversiteetin hot-spot -alueena. Lasisammakoita saarelta tunnetaan 14 lajia, joista edellinen uusi löydös kuvattiin vuonna 1973. Sammakkoeläimiä, ja myös Costa Rican lasisammakoita, on jo vuosikymmenien ajan vaivannut vakava sienitauti, joka on karsinut useita sammakkopopulaatioita jopa paikallisen sukupuuton partaalle.

Kaikkiaan maailmalta tunnetaan noin 150 lasisammakkolajia(http://biotaxa.org/Zootaxa/article/view/zootaxa.3920.1.4

 

Mainokset