Avainsanat

, , , , , , ,

Villisian suosikkiravinnossa eli metsäsienissä on yhä niin suuria määriä vuonna 1986 Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vapautuneita radioaktiivisia aineita, ettei riistaeläinten lihaa saa myydä.

Villisian suosikkiravinnossa eli metsäsienissä on yhä niin suuria määriä vuonna 1986 Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vapautuneita radioaktiivisia aineita, ettei riistaeläinten lihaa saa myydä.

Lähes kolme vuosikymmentä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen eteläsaksalaisesta luonnosta kerätty sieniravinto pitää paikallisten villisikojen lihan liian säteilevänä kelvatakseen ihmisravinnoksi. Baijerilaisten metsästäjien saaliista tehdyt mittaukset osoittavat villisikojen radioaktiivisuustasojen olevan huomattavasti oletettua korkeampia. ’

Saksan (ja EU:n) säädösten mukaan myytäväksi tarjotun lihan radioaktiivisuus ei saa ylittää tasoa 600 becquereliä kilossa (Bq/kg). Vast-ikään julkaistun selvityksen mukaan vuonna 2013 kaikkiaan 140 Bayerissa ammutun villisian lihassa radioaktiiisuutta oli enemmän kuin 10 000 Bq/kg. Tällaista lihaa ei missään tapauksessa tule käyttää ravinnoksi, ja useimpien eteläsaksalaisten villisikojen lihanäytteet ovat olleet lainsäädännön mukaan ainakin myynti- jos ei syömäkelvottomia. Becquerel-yksikkö tarkoittaa yhtä radioaktiivisen alkuaineen ytimen hajoamista sekunnissa.

Villisikojen korkeat radioaktiivisuustasot selittyvät ravinnolla. Luonnossa vapaasti kuljeksivat eläimet syövät erittäin paljon maaperästä kaivamiaan tryffeleitä sekä tavallisia lakkisieniä, joiden tiedetään keräävän poikkeuksellisen tehokkaasti ympäristöstään radioaktiivisia aineita. Ukrainan Tshernobylistä huhtikuussa 1986 ilmakehän kautta yli koko maapallon levinneistä radioaktiivisista aineista eniten on jäljellä cesium-137 -isotooppia (DPA International 18.4.2015; http://www.dpa-international.com/news/international/wild-boar-in-bavaria-show-high-levels-of-radioactivity-a-44957711.html

Mainokset