Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Tulevien kesäolympialaisten soutu- ja melontastadionin vesillä harjoittelevat urheilijat joutuvat todistamaan kisavesien saastuneisuuden kielteisimpiä ominaisuuksia.

Tulevien kesäolympialaisten soutu- ja melontastadionin vesillä harjoittelevat urheilijat joutuvat todistamaan kisavesien saastuneisuuden kielteisimpiä seurauksia.

Kesän 2016 Rio de Janeiron kesäolympialaisten soutu- ja melontastadionin vesiltä Lagoa Rodrigo de Freitas’ista on kerätty viimeksi kuluneen viikon aikana ainakin 37 tonnia kuollutta kalaa. Vedenpinnalla kelluvat ja nopeasti hajoavat raadot ovat tietysti paitsi paikallinen ekologinen ongelma myös melkoisen laajalle ulottuva ja asukkaiden valituksia synnyttänyt hajuhaitta. Kisajärjestäjien edustajat ovat todenneet kalakuolemien johtuneen nopeasti muuttuneista veden lämpötiloista, mutta limnologian asiantuntijat eivät tällaista selitystä usko. Todellisuudessa kalakuolemien syy on veden korkeista ravinnepitoisuuksissa johtuva rehevöityminen ja ilmiön luonnollinen biologinen seuraus eli massiiviset leväesiintymät (”leväkukinnat”, jollaiset ovat jokakesäinen ongelma meidänkin rehevöityneissä vesissämme). Ylirehevien vesien massiiviset leväesiintymät voivat jopa tukahduttaa eliöstöä, mutta todellinen ongelma syntyy kasvimassojen hajotuksen aiheuttamasta happikadosta.

Rion soutu- ja melontastadionin vesiin johdettavia jätevesiä – rehevöitymisongelman todellisia aiheuttajia – on kisajärjestäjien mukaan vähennetty niin paljon kuin on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista käytettävissä olevana aikana. Limnologitutkijoiden mukaan tämä ei riitä, vaan kisa-altaan yhteyksiä läheiseen valtamereen olisi lisättävä.

Kalastus – tai oikeammin jätehuolto – Rio de Janeiron rannoilla on antaa tätä nykyä paljon, mutta varsin ikävää saalista.

Kalastus – tai oikeammin jätehuolto – Rio de Janeiron rannoilla antaa tätä nykyä paljon, mutta varsin ikävää saalista.

Valtaosa olympia-altaan pinnalla kelluvasta kuolleesta kalamassasta on täpläsilli -lajia (Alosa fallax), jonka sanotaan kärsivän nopeista vedenlämmön muutoksista. Kisajärjestäjät sanovat kalakuoleman johtuneen  valtameren pinnan noususta, jonka aiheuttama ”shokki” olisi alentanut mereen yhteydessä olevan  altaan vedenlämpöä neljällä asteella. Uusimpien mittausten mukaan altaan veden lämpötila oli vuodenaikaan nähden normaali 28 celsiusastetta.

Olympiavesillä, paitsi Lagoa Rodrigo de Freitas’issa myös kisojen purjehdusvesillä Guanara Bayssa on ollut vedenlaatuongelmia kuten massiivisia leväesiintymiä ja kymmenien tonnien kalakuolemia viime vuosina vedenpuhdistukseen tehdyistä satsauksista huolimatta.

Tammikuussa 2015 Rion kisajärjestäjät ja hallituksen edustajat myönsivät, ettei tavoitteena ollutta 80 prosentin vähennystä kisavesiin johdettavissa jätevesipäästöissä pystytä toteuttamaan. Jätevesien puhdistuksen saattaminen asianmukaiselle tasolle oli yksi edellytyksistä, joita Rio de Janeirolle asetettiin vuoden 2016 kesäolympialaisten järjestämisoikeuden saamiseksi (http://latino.foxnews.com/latino/sports/2015/04/16/37-tons-dead-fish-removed-from-olympic-lake-in-brazil/

Mainokset