Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Kissapeto ollut poissa Brittein saarilta yli 1300 vuotta

Britannian luonnossa olisi sekä tilaa, ravintoa että tarvetta ilveksille.

Britannian luonnossa olisi sekä tilaa, ravintoa että tarvetta ilveksille. Kuva: Kai Aulio.

Suurpetoihin lukeutuva ilves (Lynx lynx) ei ole kuin keskikokoisen koiran kokoinen, mutta julkisessa keskustelussa kissa saa joskus itseään suuremmat mittasuhteet. Näin on käynyt myös Brittein saarilla, joille ilvestä ollaan palauttamassa yli 1300 vuoden poissaolon jälkeen. Lynx UK -säätiön aloitteesta on jo pitkään selvitelty mahdollisuuksia palauttaa ilves saarivaltioon, jossa pedolle olisi paljon luontaista ravintoa – eikä lainkaan luontaisia vihollisia. Vastustajia kyllä on runsaasti, sillä karjankasvattajat, etenkin lammastilalliset pelkäävät ilvesten tappavan tuotantoeläimiä. Biologitutkijat pitävät riskiä vähäisenä. Eikä vaaraa ole ainakaan ihmisille, sillä ilveksen ei tiedetä milloinkaan käyneen kohtalokkain seurauksin ihmisen kimppuun missään päin Eurooppaa. Ja ilveksiä on monella suunnalla, myös aivan ihmisasutuksen tuntumassa ja keskellä – kuten esimerkiksi Suomessa.

Lynx UK esitti maaliskuussa 2015, että ilveksiä kotiutettaisiin kolmelle alueelle (Norfolk, Cumbria, Aberdeenshire) eri puolille Englantia ja Skotlantia. Myöhemmin on esitetty ilvekselle elintilaa myös Walesista. Ehdotuksen yhteydessä kyseltiin yleisön ja etujärjestöjen mielipidettä kissapedon palauttamisesta.

Uusimpana ja konkreettisena vaiheena Lynx UK esitti 15.4.2015, että ilveksille varattaisiin erityisalue Northumberlandista, Koillis-Englannista Kielder Forest -alueelta.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kullekin alueelle tuotaisiin manner-Euroopasta 4–5 ilvestä, jotka varustetaan radiolähettimillä. Ilvesten liikkeitä voitaisiin seurata, ja mahdolliset – vaikka asiantuntijoiden mukaan hyvin epätodennäköiset – lammas- tai muut vahingot ja menetykset korvattaisiin täysimääräisesti valtion varoista.

Esitysten ja niistä saatujen vastineiden ja arvioinnin jälkeen Lynx UK -säätiö esittää muodollisen hakemuksen Natural England– ja Scottish Natural Heritage -asiantuntijaorganisaatioille.

Kaikilla suunnitelluilla ilveksen elinalueilla on kissapedon tärkeintä saalisravintoa eli peuroja runsaasti – ja jopa ehdottomasti liikaa niin luonnon kuin ihmistenkin kannalta. Saalistamalla ilvekset karsisivat sekä maatalous- että liikennevahinkoja aiheuttavia peurapopulaatiota, ja tästä kehityksestä hyötyisi koko Britannian luonto.

Ilveksen palauttamista kannattavat vetoavat niin sanottuun Yellowstone-ilmiöön. Tällä muistutetaan kehityksestä Yhdysvaltain ja ilmeisesti koko maailman kuuluisimmassa kansallispuistossa, jonne susi palautettiin pitkän poissaolon jälkeen. Suden saalistuksen seurauksena ylitiheät hirvieläinkannat pienenivät, jolloin sekä kasvillisuus että pienriista pääsivät lisääntymään – ja seurauksena oli koko alueen biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden rikastuminen (http://www.bbc.com/news/uk-england-32319375

Mainokset