Avainsanat

, , , , , , , , ,

Uhanalaisia kiinansampia istutetaan Jangtse-jokeen vuosittain.

Uhanalaisia kiinansampia istutetaan Jangtse-jokeen vuosittain.

Liikapyynnin ja patorakentamisten seurauksena sukupuuton partaalle harvinaistunut kiinalainen sampilaji sai 12.4.2015 merkittävää täydennystä luonnonkantaansa, kun 3 000 yksilöä vapautettiin Jangtse-jokeen. Evolutiivisesti ikivanha, jo dinosaurusten aikalaisena elänyt kiinansampi (Acipenser sinensis) on rauhoitettu, ja lajin kalastuskieltoa valvotaan tarkasti.

Kalat vapautettiin lajin kotijokeen Hubein maakunnassa, Yanzhin suojelualueella. Sampikannan vahvistamisessa ovat mukana paitsi kalatutkijat myös Jangtseen suurpadon rakentaneen Kolmen solan padon voimayhtiön edustajat.

”Vesien pandakarhu” -lempinimen saanutta kiinansampea kunnioitetaan kansalliseläimenä maailmankuulun jättiläispandan tavoin. Lajille on perustettu erityisiä suojelualueitakin Jangtse-jokeen.

Jangtseen vapautetut kalat on saatu sampikalan tutkimusinstituutilta, jossa kiinansammen keinotekoinen lisääminen onnistui ensi kerran vuonna 2009. Sittemmin instituutin tiloissa valvotuissa oloissa keinotekoisesti lisättyjä sampia on istutettu Jangtseen vuosittain, ja tätä nykyä lajin kanta on jo alkanut voimistua (uutistoimisto Xinhua, 12.4.2015).

Mainokset