Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

”Tiede ei tarvitse 4000 tapettua valasta”

Japanin tieteellisen valanpyynnin nojalla elävänä satamaan tuodaan vain osa vuosittaisesta lahtivalassaaliista.

Japanin tieteellisen valanpyynnin nojalla elävänä satamaan on tuotu vain osa vuosittaisesta lahtivalassaaliista.

Japanin tieteellisen tutkimuksen varjolla harjoittama valaanpyynti on jatkuvasti otsikoissa – taas yhden vuoden pyyntikatkoksen jälkeen. Alan korkeinta asiantuntemusta ja hallintoa edustavan Kansainvälisen valaanpyyntikomission (International Whaling Commission; IWC) asiantuntijapaneeli tyrmäsi 13.4.2015 Japanin hallituksen esittämän uuden, 12-vuotiseksi tarkoitetun tieteellisen valaanpyyntiohjelman.

Kaupallinen valaanpyynti lopetettiin kansainvälisellä sopimuksella vuonna 1986. Mutta jo 1987 Japani aloitti valaanpyynnin ilmoittamalla toiminnan olevan osa tieteellistä, valaiden ja meriekosysteemin tilaa koskevaa tutkimusta. Yleisesti on ollut tiedossa, että noin 10 000 valasta tappaneen ohjelman tuomat valaat ovat päätyneet valtaosin japanilaisten ruokapöytiin ja lemmikkien ruoaksi. Pääosa saaliista on lahtivalaita (Balaenoptera acutorostrata).

Maaliskuussa 2014 YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin (International Court of Justice) totesi, ettei Japanin esittämiä tieteellisiä perusteita ole, ja oikeus määräsi pyynnin lopetettavaksi. Pidättäydyttyään pyynnistä kaudella 2014–2015 Japani esitti uutta, tieteellistä ohjelmaa IWC:n arvioitavaksi marraskuussa 2014.

Kansainvälisen valaanpyyntikomission kielteisen kannan mukaan Japanin uudessa NEWREP-A -ohjelmassa on kyllä paljon merinisäkäitä vahingoittamattomia ja tieteellisesti perusteltuja kohtia, mutta maan ilmoittama vuosittainen 330 lahtivalaan tappaminen seuraavien 12 vuoden kuluessa (alkaen kaudesta 2015/2016) on tarpeetonta. Aikaisemmin Japanin tieteellisen pyynnin vuosittainen saalis on ollut jopa 900 lahtivalasta. Parin viime pyyntikauden aikaan saaliit ovat olleet paljon pienempiä, mutta satoja yksilöitä kuitenkin. Pyyntikaudella 2013–2014 japanilaisten kokonaissaalis oli 251 lahtivalasta, ja vuotta aikaisemmin maihin tuotiin 103 valasta.

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio edellyttää Japanilta uutta ja selkeämmin tieteelliset tarpeet osoittavaa suunnitelmaa, jos maa aikoo aloittaa taas valaanpyynnin. Yhteensä Japani pyrkii tappamaan tieteen nimissä 3996 lahtivalasta Eteläisen jäämeren vesiltä (WA Today, 13.4.2015)¸ http://www.watoday.com.au/world/japans-plan-to-resume-whaling-not-justified-iwc-panel-says-20150413-1mkd4b.html

 

Mainokset