Avainsanat

, , , , , , , , ,

Adelaiden läpi virtaavaan Torrens-jokeen paikallisten joutsenten seuraksi saapuvat muuttolinnut joutuvat tarkkaan virustarkastukseen.

Adelaiden läpi virtaavaan Torrens-jokeen paikallisten joutsenten seuraksi saapuvat muuttolinnut joutuvat tarkkaan virustarkastukseen.

Eri puolilla maailmaa lintujen mukana kulkeutuvat, nopeasti ja laajalti muuntelevat influenssavirukset ovat jatkuva uhka paitsi linnuille itselleen myös ihmisten terveydelle ja taloudelle. Monista lintu- ja sikainfluenssan virusmuodoista osa tarttuu helposti myös ihmisiin, ja valitettavasti ärhäkkäimmät lintuinfluenssavirukset ovat hengenvaarallisia ihmisille. Eläinten influenssavirukset leviävät nopeaesti ympäri maapallon muuttolintujen mukana. Australiassa vakavan lintuinfluenssaepidemian riskit otetaan niin vakavasti, että Adelaiden yliopiston johdolla sikäläisen Torrens-joen vesiin saapuvilta muuttolinnuilta otetaan seuraavien 18 kuukauden aikana näytteitä, ja näistä näytteistä selvitetään kaikki erilaiset lintuinfluenssaviruksen muodot.

Samalla vesilinnut rengastetaan, jotta niiden – ja lintujen kantamien virusten – liikkeitä voidaan seurata mahdollisesti tarvittavien toimenpiteiden varalta. Kahden viikon välein luonnonvaraisista vesilinnuista otettavien näytteiden avulla voidaan seurata influenssavirusten eri muotojen esiintymistä ja määräsuhteita sekä virusten muuntelua. Influenssavirusten muuntelun mahdollisimman tarkka ja mahdollisimman aikainen havaitseminen on edellytys muun muassa toimivien rokotteiden kehittämiselle. Yliopistotutkijoiden lisäksi Adelaiden seudun asukkaita pyydetään tarkkailemaan vesilintuja, muuttolintujen saapumisaikatauluja ja raportoimaan havainnoista tutkijoille internetin välityksellä (The West Australian, 13.4.2015).

Mainokset