Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Miljoonan kalkkunan pakkoteurastukseen Yhdysvalloissa johtanut H5N2-lintuinfluenssa on tappavan vaarallinen linnuille, mutta onneksi ei ihmisille.

Miljoonan kalkkunan pakkoteurastukseen Yhdysvalloissa johtanut H5N2-lintuinfluenssa on tappavan vaarallinen linnuille, mutta onneksi ei ihmisille.

Siipikarjatiloilla pelätty lintuinfluenssa yleistyy ja leviää huolestuttavan nopeasti Yhdysvalloissa. Vakavimmillaan epidemia on Minnesotan osavaltiossa, jossa virustartuntoja on havaittu jo yli 20 tilalta 14 piirikunnan alueilla. Koko liittovaltiossa on jo yli 1.2 miljoonaa kalkkunaa jouduttu teurastamaan tartuntojen takia. Lintuinfluenssan monista virusmuodosta parhaillaan epidemiana riehuva kanta on H5H2, joka muoto on erittäin helposti lintuihin tarttuva, joten viruksen löytyminen siipikarjatilalta johtaa välittömästi koko tilan kaikkien lintujen teurastukseen ja tilan sekä sen lähiympäristön asettamiseen karanteeniin. Liittovaltion maatalousministeriö sekä kansanterveysviranomainen (Centers for Disease Control; CDC) ovat todenneet, että tämä virusmuoto ei ole ihmiselle vaarallinen. Yhtään virushavaintoa ihmisillä ei ole Yhdysvalloissa viranomaisten mukaan todettu.

Lintuinfluenssaa on tavattu ja kymmeniä tuhansia kalkkunoita on jouduttu joukkoteurastamaan aikaisemmin jo Arkansasin, Idahon, Kalifornian, Kansasin, Missourin, Montanan, Oregonin, Pohjois-Dakotan ja Washingtonin osavaltioissa. Yhdysvalloissa tuotetaan vuosittain noin 250 miljoonaa kalkkunaa. Minnesota on Yhdysvalloissa eniten kalkkunoita tuottava osavaltio (MPR News, 11.4.2015; http://www.mprnews.org/story/2015/04/08/avian-flu-running-tally

Mainokset