Avainsanat

, , , ,

Saastuttava, vanhanaikaiseen teknologiaan ja kivihiilen polttoon perustuva teollisuus on Kiinan ympäristön ja väestön terveydelle niin vakava uhka, että valtion on pitänyt kiistää päästönormeja ja sulkea tehtaita.

Saastuttava, vanhanaikaiseen teknologiaan ja kivihiilen polttoon perustuva teollisuus on Kiinan ympäristön ja väestön terveydelle niin vakava uhka, että valtion on pitänyt kiristää päästönormeja ja sulkea tehtaita.

Kiinan kansantasavallan poliittista valtaa käyttävän kommunistisen puolueen  viimeisimmässä kokouksessa jättivaltion presidentti Xi Jinping lupasi merkittäviä uudistuksia maan ympäristönsuojeluun toteamalla saastuttajia kohdeltavan ”rautaisella kädellä”. Eivätkä sanat ole vain uhkauksia. Vuoden alussa voimaan saatettu uusi ympäristölaki on osoittanut toimivuutensa välittömästi. Kiinan ympäristöministeriön 10.4.2015 julkaiseman tiedotteen mukaan uuden ympäristölain kahden ensimmäisen voimassaolokuukauden aikana vakavasti ympäristöä saastuttavilta toimijoilta on kerätty jo 12.3 miljoonan juanin eli noin kahden miljoonan euron sakkomaksut. Ja sakot kerryttävät valtion kassaa – ja köyhdyttävät saastuttajia – lisää joka päivä. Rahallisia sanktioita tärkeämpää uudessa käytännössä on silti uhka toiminnan keskeytyksestä.

Uuden lain nojalla oikeusistuimet voivat langettaa saastuttajille sakkoja, joita kerätään päiväkohtaisesti niin kauan, kunnes ympäristöä pilaava toiminta on lopetettu tai saatettu vaadittuun kuntoon. Uuden lain nojalla on langettu sakkoja 26 saastuttajalle.

Uusi sakotuskäytäntö on osoittautunut tehokkaaksi, sillä aikaisemmin lakeja rikkovat toimijat ovat selvinneet rikkeistään helposti ja halvalla. Vanhan käytännön mukaan saastuttaja saattoi jatkaa toimintaansa entiseen tapaan maksamalla varsin vähäiset sakot. Esimerkkinä vanhan käytännön tehottomuudesta ympäristöministeriön johtaja Zou Shoumin mainitsee Kiinan pohjoisessa Jilin maakunnassa toimivan öljynjalostamon, joka pilasi suurilla päästöillään talousvesilähteenä käytetyn joen ja vaaransi tuhansien ihmisten terveyden. Jalostamo sai jatkaa toimintaansa maksettuaan vuonna 2005 yhden miljoonan juanin sakot.

Uuden lain mukaan saastuttavat toiminnot lopetetaan oikeuden päätöksellä, ja poliisi toimii ympäristöviranomaisten rinnalla valvomassa tuomioiden täytäntöönpanoa. Mainittujen suursaastuttajien lisäksi uutta ympäristölakia on käytetty jo sadoissa tapauksissa, ja useita vahingollisia yrityksiä on suljettu, vastuullisia henkilöitä on pidätetty ja laitteita on takavarikoitu valtiolle (uutistoimisto Xinhua, 10.4.2015).

Mainokset