Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Vuosikymmenien kiistely tuloksetonta UNESCOn sovittelusta huolimatta

Elginin marmorit, Ateenan Akropoliilta 1800-luvun alussa tuodut (– ja kreikkalaisten mielestä varkaudella hankitut) patsaat ovat British Museumin suurimpia vetonauloja.

Elginin marmorit, Ateenan Akropoliilta 1800-luvun alussa tuodut (– ja kreikkalaisten mielestä varkaudella hankitut) patsaat ovat British Museumin suurimpia vetonauloja.

Lontoon maailmankuulun British Museumin arvostetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat niin kutsutut Elginin marmorit ovat hiertäneet Kreikan ja Iso-Britannian välejä jo vuosikymmeniä – ja hiertävät ilmeisesti ikuisesti. Kiistellyt, aikoinaan Ateenan Akropoliilla olleet 2 500-vuotiaat patsaat tulivat Englantiin 1800-luvun alussa, jolloin brittien lähettiläänä ottomanien valtakunnassa toiminut Lordi Elgin osti osan Parthenonin temppeliä koristaneista patsaista ja toi ne saarivaltakuntaan. Englannin hallitus osti patsaat vuonna 1816 ja lahjoitti ne British Museumille. Britit eivät suostu aarteista luopumaan, mutta näennäisenä kädenojennuksena British Museum on tarjoutunut lainaamaan patsaita Kreikalle.

Kreikan hallitus sekä monet maan kulttuurilaitokset ja -henkilöt ovat toistuvasti vaatineet patsaiden palauttamista pysyvästi takaisin Kreikkaan. Vaatimukset voimistuivat vuonna 2009, kun Ateenaan valmistui uusi Parthenon-museo, jossa olisi tilaa myös Elginin marmoreille. Patsaiden palauttamiseksi syntyi kesällä 2014 todellinen kansanliike Kreikassa, ja kiistaa osapuolten välillä on yrittänyt sovitella muun muassa brittiläinen juristi Amal Alamuddin Clooney, filmitähti George Clooneyn puoliso.

Kiistassa on ollut sovittelijana myös YK:n Tiede-, kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO, mutta brittejä ei lannisteta edes maailmanjärjestön arvovallalla.

Uusin vaihe pitkässä kiistelyssä otettiin 28.3.2015, kun British Museumin hallituksen puheenjohtaja Sir Richard Lambert ilmoitti UNESCOlle lähettämässään kirjeessä museon olevan valmis lainaamaan patsaita Kreikalle. Ehdotusta voi pitää loogisena jatkona museon toiminnalle, sillä joulukuussa 2014 yksi Elginin kokoelmaan kuuluva patsas lainattiin Pietariin, Eremitaasin taidemuseoon. Nyttemmin patsas on jo palannut takaisiin Lontooseen ja on taas näytteillä British Museumissa.

Kreikkalaisia lainaehdotus ei miellytä – pikemminkin elettä pidetään röyhkeänä.

Mielipidekyselyissä valtaosa briteistäkin kannattaisi patsaiden palauttamista alkuperäisille sijoilleen Ateenaan, mutta brittihallituksen kulttuuriministeri Ed Vaizey kiistää moiset ajatuksetkin sanomalla, että ”Lordi Elgin osti patsaat täysin laillisesti, ja jo vuonna 1985 Britannian silloinen hallitus päätti ehdottomasti kieltäytyä Kreikan virallisesta vaatimuksesta marmorien palauttamiseksi, eikä mikään tosiasia ole muuttunut tuon päätöksen jälkeen” (The Telegraph, 28.3.2015; http://www.telegraph.co.uk/culture/museums/11501209/British-Museum-could-lend-Elgin-Marbles-to-Greece.html

Mainokset