Avainsanat

, , , , , , ,

Kolmen kuukauden matka kerrankin lupausten mukaisesti vain tieteellinen

Yushin Marun tehtävänä oli pyyntikaudella 2014–2015 vain tarkkailla eteläisten merien valaita. Aikaisemmin alus on ollut kaupallisessa pyynnissä.

Yushin Marun tehtävänä oli pyyntikaudella 2014–2015 vain tarkkailla eteläisten merien valaita. Aikaisemmin alus on ollut kaupallisessa pyynnissä.

Japanilaiset valaanpyyntialukset Yushin Maru ja Yushin Maru No.2 kiinnittyivät Shimonosekin kaupungin satamaan 28.3.2015 vietettyään kolme kuukautta Antarktiksen vesillä, Eteläisellä jäämerellä. Poikkeuksellista vuosittain samoihin aikoihin tapahtuvassa kotiutumisessa oli se, ettei aluksilla ollut mukaan ainuttakaan valasta. Valaisiin alusten miehistöllä oli kuitenkin hyvinkin läheinen kosketus, sillä purjehdusten tehtävänä oli tarkkailla valaita ja ottaa suurista merinisäkkäistä muun muassa ihonäytteitä tieteellisiä tutkimuksia vasten. Tieteellinen tutkimusmatka oli tällä kertaa todellakin nimensä mukainen, eikä aluksilla ollut edes mukanaan pyyntiin vaadittavia harppuunoita.

Tieteellisen tutkimuksen nimissä Japani on harjoittanut valaanpyyntiä Etelämerellä aikaisempina vuosina. YK:n alainen Kansainvälinen oikeus määräsi maaliskuussa 2014 Japanin lopettamaan tieteellisen valasohjelmansa. Tieteellisiin tarkoituksiin on saanut tappaa rajoitetusti valaita, ja tällä verukkeella japanilaislaivastot tappoivat esimerkiksi pyyntikaudella 2013–2014 yhteensä 251 lahtivalasta, ja vuotta aikaisemmin maihin tuotiin 103 valasta. ”Julkinen salaisuus” on, että valtaosa tieteen nimissä pyydetyistä valaista päätyi japanilaisten ruokapöytiin.

Vuoden 2015 pyynti/tutkimuskauden alusten rantauduttua Japanin kalastusasioista vastaava ministeri Yoshimasa Hayashi totesi miehistöön tervetuliaistilaisuudessa, että tieteellisen tutkimustyön tavoitteena on kokonaan lopettaa kaupallinen valaanpyynti. Mutta tieteellistä pyyntiä olisi ministerin mukaan vielä jatkettava, ja Japani aikoo aloittaa ”tutkimuspyynnin” taas vuonna 2016. Vuosittaiseksi pyyntimääräksi on aiottu 333 valasta. Suunnitellun tutkimusprojektin on määrä kestää 12 vuotta. Japani on jo lähettänyt uutta tutkimusohjelmaansa koskevat suunnitelmat Kansainvälisen valaanpyyntikomission tieteelliselle komissiolle (Uutistoimisto AFP, 28.3.2015).

Mainokset