Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Majava palautettiin Brittein saarille vuonna 2009 lähes puolen vuosisadan  poissaolon jälkeen.

Majava palautettiin Brittein saarille vuonna 2009 lähes puolen vuosisadan poissaolon jälkeen.

Euroopanmajava (Castor fiber) on Brittein saarilla erittäin harvinainen – aivan kuten laji oli meilläkin vielä pari vuosikymmentä sitten. Tätä nykyä majavia elää Englannissa luonnonvaraisina vain maan lounaisosassa Devonissa. Harvinaisia otuksia pidetään tarkoin silmällä, ja eläinten hyvinvointi on luonnonsuojelun avainkysymyksiä. Majava on valitettavasti Britannian luonnossa mahdollinen tuberkuloosin kantaja ja levittäjä – aivan kuten mäyrä, joita tapetaan vuosittain suuria määriä tautiriskin takia. Tuberkuloosin ohella majavat voivat kantaa nisäkkäiden sisäloisena elävää Echinococcus multilocularis-(myyräekinokokki) heisimatoa, joka on vaarallinen eläimille ja ihmiseen tarttuessaan loinen voi aiheuttaa hengenvaarallisen ekinokokkoosin.

Britannian nykyinen, harvalukuinen majavakanta on ”tuontitavaraa”. Laji palautettiin saarivaltioon yli 400 vuoden poissaolon jälkeen vuonna 2009 Norjasta tuoduilla aikuisilla yksilöillä.

Englannin viisi tunnettua luonnonvaraista majavaa otettiin kiinni ja tarkastettiin tautiriskien varalta. Ja mikä onnellisinta, kaikki läpäisivät tarkastuksen saaden terveen paperit.

Terveys- ja kuntotarkastuksen jälkeen majavat – kaksi paria ja yksi nuori yksilö – palautettiin kotijokeensa (The Times, 24.3.2015).

Mainokset