Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Takavarikoidun norsunluun poltolla afrikkalaiset valtiot korostavat nollatoleranssia salametsästystä kohtaan.

Takavarikoidun norsunluun poltolla afrikkalaiset valtiot korostavat nollatoleranssia salametsästystä kohtaan.

Itä-Afrikassa sijaitseva Etiopia seurasi naapurinsa Kenian esimerkkiä ja hävitti valtion haltuun viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana saadut, salametsästäjiltä ja salakuljettajilta takavarikoidut norsunluut. Kaikkiaan kuusi tonnia kokonaisia syöksyhampaita sekä taidokkaasti veistettyjä koruja, buddha-patsaita ja tarve-esineitä poltettiin roviossa, jonka sytytti maan varapääministeri Demeke Mekonnen. Laittomille, pääasiassa Kiinan ja Kaakkois-Aasian markkinoille päästyään tuollaisen norsunluuerän katukauppa-arvo olisi ainakin 12 miljoonaa euroa.

Etiopiassa elää tätä nykyä noin 1 800 norsua, mutta kantaa on karsittu dramaattisesti salametsästyksellä. Paikallisten asiantuntijoiden mukaan Etiopian norsukanta on huvennut 90 prosentilla 1980-alun eläinmäärään verrattuna. Vuosien 2011 ja 2014 välillä salametsästäjät tappoivat 42 norsua, ja vuoden 2015 tammi-maaliskuussa uhreja on ollut kolme.

Rovion tarkoituksena on korostaa norsujen suojelun tärkeyttä ja valtioiden halua lopettaa salametsästys. Polttamisella viestitetään rikollisille, että tapetuilta eläimiltä otetulla norsunluulla ei ole mitään rahallista arvoa – mutta elävien norsujen arvo Afrikan luonnossa on mittaamaton, luonto- ja riista-asiantuntijat korostavat. Roviossa poltetut norsunluut jatkavat osana luontoa, sillä luiden tuhkalla lannoitetaan norsua esittävän patsaan ympärille istutettuja puita (http://www.abc.net.au/news/2015-03-21/ethiopia-torches-ivory-stock-vows-zero-tolerance-to-poachers/6337502

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa;

Kenia tuhosi 15 tonnia rikollisilta takavarikoitua norsunluuta. Tiedebasaari 4.3.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/03/04

Mainokset