Avainsanat

, , , , , , , ,

Lontoossa elää noin 30 muuttohaukkaparia.

Lontoossa elää noin 30 muuttohaukkaparia.

Englannin pääkaupungissa Lontoossa havaituille matkapuhelinliikenteen häiriöille löytyi yllättävä selitys: Uhanalainen muuttohaukka (Falco peregrinus). Lontoon teleliikennettä uuden sukupolven tekniikkaan siirtävä operaattori Vodafone on asentamassa laitteita, joilla metropoliin saadaan nopeat 4G-yhteydet. Mutta asennustöitä on pitänyt siirtää myöhemmäksi, kun asentajat löysivät puhelinverkon antennirakenteista muuttohaukan poikaspesiä. Muuttohaukka on rauhoitettu laji, eikä linnun pesiin saa koskea aikana, jolloin niissä on munia tai poikasia. Asentajat löysivät 19.3.2015 muuttohaukan pesät kolmessa puhelinmastossa.

Laki suojelee muuttohaukkoja täysin ehdottomasti, eikä pesiä voi siirtää. Niinpä 200 miljoonan punnan (lähes 300 miljoonan euron) hintainen 4G-verkon päivitys viivästyy ainakin joissakin Lontoon osissa ehkä noin kahdella kuukaudella. Tämän seurauksena osa pääkaupungin puhelinliikenteestä hidastuu, kun signaaleja joudutaan kierrättämään muiden, kauempana sijaitsevien asemien kautta.

Maailman nopein petolintu (jonka nopeus saalistussyöksyssä voi nousta jopa 200–400 kilometriin tunnissa) on yllättävän yleinen Lontoossa. Koko Britanniassa on tätä nykyä noin 1400 muuttohaukkaparia, ja näistä noin 30 paria elää Lontoossa. Muuttohaukka hävisi Brittein saarilta lähes sukupuuton partaalle 1960-luvulla ympäristömyrkkyjen ja vainon seurauksena, mutta rauhoitus ja vaarallisimpien kemikaalien kuten DDT:n käyttökiellot ovat auttaneet uhanalaisen lajin kannan elpymistä (The Independent, 20.3.2015; http://www.independent.co.uk/environment/protected-falcons-ruffle-vodafones-feathers-as-nests-cause-london-service-disruptions-10120856.html

 

Mainokset