Avainsanat

, , , ,

Turbiinit sulautuvat hyvin Eiffel-tornin teräsrakenteisiin.

Turbiinit sulautuvat hyvin Eiffel-tornin teräsrakenteisiin.

Luultavasti maailman tunnetuin kulttuurimonumentti ja maamerkki, Pariisin Eiffel-torni on tätä nykyä paitsi vuosittain noin 7 miljoonaa  turistia houkutteleva nähtävyys myös sähköä tuottava voimala. 300-metriseen (antenneineen 324-metriseen), vuonna 1889 käyttöön otettuun teräsrakenteiseen torniin asennettiin kaksi pystyroottori -tyyppistä turbiinia, joiden yhteinen sähköntuotantoteho on 10 000 kilowattituntia vuodessa.

UGE International -yhtiön valmistamat VisionAIR5 -tyypin yksiköt ovat pystyakselisia turbiineja, jotka on maalattu mahdollisimman hyvin Eiffel-tornin teräsrakenteisiin sulautuviksi. Kooltaan 5.2 x 3.2 -metriset turbiinit ovat myös äänettömiä (valmistajan mukaan hiljaisempia kuin kuiskaus), joten saasteettoman sähköntuotannon liittämistä vanhaan monumenttiin tuskin vastustetaan. Helmikuussa 2015 asennettujen turbiinien käyttöiäksi arvioidaan ainakin 20 vuotta.

Turbiinit asennettiin tornin toisen kerroksen kohdalle, yli 130 metrin korkeudelle, jossa tuuliolot ovat optimaaliset sähköntuotannolle. Sähköä tämä turbiinityyppi tuottaa, kun tuulen nopeus on vähintään 3.5 metriä sekunnissa, ja laitteet kestävät jopa 50 metriä sekunnissa puhaltavat myrskypuuskat (jollaisia ei varmasti milloinkaan tavata Pariisissa).

Turbiinien tuottamalla energialla Eiffel-torni kattaa kaiken ensimmäisessä kerroksessa tarvittavan sähkönkulutuksen, mukaan lukien valaistuksen sekä myymälä- ja ravintolapalvelujen tarvitseman energian (Alternative Energy News, 16.3.2015; http://www.alternative-energy-news.info/eiffel-tower-wind-turbines/

Video: https://www.youtube.com/watch?v=HwK4P2Ln0Eg

 

Mainokset