Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Iberianilveksen kanta on toipunut lähes sukupuuton partaalta, mutta laji on edelleen maailman havinaisin kissapeto ja erittäin uhanalainen.

Iberianilveksen kanta on toipunut lähes sukupuuton partaalta, mutta laji on edelleen maailman harvinaisin kissapeto ja erittäin uhanalainen.

Liikenne maailman harvinaisimman kissapedon suurin vihollinen

Meikäläistä ilvestä pienikokoisempi iberianilves (Lynx pardinus, joka tunnettiin aikaisemmin myös espanjanilves-nimellä) on erittäin uhanalainen, ja lajia luonnehditaan maailman harvinaisimmaksi kissapedoksi. Iberianilveksiä elää luonnonvaraisina, lisääntymiskykyisinä populaatioina vain kahdella Iberian niemimaan seudulla Espanjassa. Lajin kanta on vaihdellut suuresti. Tätä nykyä iberianilveksiä on luonnossa noin 300 yksilöä. Syrjäisten elinpaikkojen peto tavattiin ehkä hieman yllättäen Espanjan pääkaupungin Madridin tuntumassa (tosin noin 50 kilometrin päässä keskustasta). Yksinäinen, nuori uros kuuluu kahdeksan tarhaoloissa syntyneen ilveksen joukkoon, jotka vapautettiin luontoon vuonna 2014 Toledon seudulla. Ilveksillä on kaulallaan satelliittipaikannuksen mahdollistava panta, joten kissan liikkeitä voidaan seurata jatkuvasti. Iberianilveksiä on tavattu noilla seuduilla viimeksi yli 40 vuotta sitten.

Nuori iberianilves on matkannut yli sadan kilometrin taipaleita, joilla on useita vilkkaita moottoriteitä. Onneksi tällä alueella valtatiet on aidattu, joten ilveksen on pitänyt löytää siltoja tai alikulkuja päästäkseen jatkamaan matkaansa. Liikenne on iberianilvesten ylivoimaisesti suurin uhka. Vuonna 2014 kaikkiaan 21 iberianilvestä kuoli kolareissa, ja vuonna 2013 uhreja oli 14 (BBC News, Spain, 10.3.2015; http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-31819357

 

Mainokset