Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Hiilenpolttoa vähennetään, tehtaita suljetaan, vanhoja autoja poistetaan

Pekingin ilma on monta kertaa vuodessa läpitunkemattoman smog-savusumun vallassa, joten ilmansuojelun tehostaminen on todella tarpeen.

Pekingin ilma on monta kertaa vuodessa läpitunkemattoman smog-savusumun vallassa, joten ilmansuojelun tehostaminen on todella tarpeen.

Maailman väkirikkaimman valtion Kiinan pääkaupunki Peking tunnetaan yhtenä saastuneimmista metropoleista, jossa sinisen taivaan näkyminen on hyvin harvinaista. Mutta jättivaltiota hallitsevan kommunistisen puolueen kokouksessa maan presidentti Xi Jinping lupasi merkittävää kohennusta Kiinan ympäristönsuojeluun, ja saastuttajia uhattiin kohdella ”rautaisella kädellä”. Samaan aikaan pääkaupunki Pekingin johto ilmoitti merkittävistä ilmansuojelua tehostavista toimenpiteistä.

Pekingin varapormestarin Li Shixiangin mukaan vuonna 2015 Pekingissä poltetaan kivihiiltä neljä miljoonaa tonnia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Toisena ilmansuojelua palvelevana toimenpiteenä kaikkiaan 300 vanhentuneeseen teknologiaan perustuvaa tehdasta suljetaan, ja 200 000 saastuttavaa, vanhaa ajoneuvoa poistetaan liikenteestä. Parinsadantuhannen auton romuttamiseen/uusien autojen hankintaan on varattu rahat budjetissa. Neljäntenä ilmansuojelua tehostavana keinona on pölyä synnyttävän ja levittävän toiminnan rajoittaminen. Tällä rintamalla Pekingin määräyksiä kiristetään kaikissa pölyä levittävissä rakennus- tai vastaavissa työvaiheissa, ja samalla pölyongelmat on huomioitava kaikessa maankäytön suunnittelussa.

Toimenpiteet ovat jatkoa vuonna 2014 aloitetulle, naapurimetropoli Tianjinin sekä Heibein maakunnan kanssa tehdylle yhteistyösopimukselle ilmansuojelua tehostavista toimenpiteistä. Vuonna 2014 Pekingissä suljettiin 294 liian saastuttaviksi luokiteltua tehdasta.

Hiilen polton vähentämisestä huolimatta vakavimmin ilmaa saastuttavaa fossiilista polttoainetta käytetään runsaasti. Pekingissä poltetaan vuonna 2015 ainakin 15 miljoonaa tonnia kivihiiltä. Eivätkä kiinalaiset tehtaat, voimalaitokset tai kaupunkikiinteistöt puhdista ilmakehään pääsettäviä savukaasujaan tavalla, jollaista länsimaissa edellytetään (Uutistoimisto Xinhua, 6.3.2015).

Mainokset