Avainsanat

, , , , , , , ,

Presidentti sytytti rovion ja lupasi valtion koventavan otteita salametsästäjiä vastaan

Kenian valtio tuhoaa vuoden 2015 aikana kaikki salametsästäjiltä tai kauppiailta takavarikoimansa norsunluut.

Kenian valtio tuhoaa vuoden 2015 aikana kaikki salametsästäjiltä tai kauppiailta takavarikoimansa norsunluut.

Suurista luonnonsuojelualueistaan tunnettavan afrikkalaisen Kenian valtion presidentti Uhuru Kenytta sytytti 3.3.2015 maan pääkaupungin Nairobin tuntumassa sijaitsevassa kansallispuistossa tulen rovioon, jossa poltettiin 15 tonnia salametsästäjien tappamilta eläimiltä otettua norsunluuta. Maailman villieläinten päivän tilaisuuksiin liitetyssä tapahtumassa presidentti korosti salametsästäjien viime vuosina kiihtyneen toiminnan vaarantavan norsujen ja sarvikuonojen asemaa ja tulevaisuutta Afrikassa. Laittoman norsunluun ja sarvikuonojen sarvien kysyntä on erittäin suurta etenkin Aasiassa, eivätkä eläinlajien suojelu, erityisten suojelualueiden perustaminen tai riistanvartijoiden määrän lisääminen tai rajoilla tapahtuvat tullitarkastukset pysty estämään kansainvälisten rikollisjärjestöjen organisoimaa salametsästystä ja villieläinkauppaa.

Norsunluun kansainvälinen kauppa kiellettiin vuonna 1989, mutta salametsästystä ei ole saatu kuriin. Monet afrikkalaiset valtiot ovat tehostaneet luonnonsuojelua ja riistan valvontaa ja kiristäneet kiinni jääneiden salametsästäjien tai kauppiaiden rangaistuksia, mutta lisätoimia tarvitaan uhanalaiseen asemaan ajautuneiden suurten nisäkkäiden pelastamiseksi, Kenyatta muistutti. Samalla presidentti lupasi Kenian tekevän kaikkensa, jotta myös tulevat sukupolvet voivat ihailla afrikkalaisen luonnon näyttävimpiä eläimiä. Nyt poltettu norsunluuerä on ensi askel kampanjassa, jolla Kenia nostaa luonnonsuojelun profiilia ja salametsästyksen vastaista taistelua. Vuoden 2015 aikana kaikki valtion hallussa olevat takavarikoidut norsunluuerät – kaikkiaan noin 115 tonnia – tuhotaan.

Aasian maiden laittomassa katukaupassa norsunluusta maksetaan noin kahdentuhannen euron kilohintoja. Rikollisuutta vastaan suunnattuna symbolisena eleenä poltettu 15 tonnin norsunluuerä oli siten teoreettiselta myyntiarvoltaan noin 30 miljoonan euron hintainen. Luonnonsuojelurikoksilla ei kuitenkaan Keniassa rikastuta, presidentti Kenyattan johtama operaatio muistuttaa (BBC News, Africa, 3.3.2015; http://www.bbc.com/news/world-africa-31716134

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Zimbabwe myy osan ylitiheäksi kasvaneesta norsupopulaatiostaan. Tiedebasaari 25.12.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/12/25

Laittoman norsunluun hinta kolminkertaistunut 2010-luvulla. Tiedebasaari 4.7.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/07/04

Kiina kielsi norsunluun tuonnin yhden vuoden ajaksi. Tiedebasaari 26.2.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/02/26

Eläinten salakauppa lisääntyy rajusti Aasiassa. Tiedebasaari 2.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/02

Itäisen Kongon norsukanta kutistui puoleen vuosikymmenessä. Tiedebasaari 12.11.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/11/12

Mainokset