Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Sikainfluenssa vaatinut yli tuhat kuolonuhria kahdessa kuukaudessa Intiassa

Pisaratartuntaa vastaan suojautuminen voi estää influenssan leviämistä. Intian laajaksi riistäytyneen epidemian aikana koululaisille on jaettu hengityssuojaimia.

Pisaratartuntaa vastaan suojautuminen voi estää influenssan leviämistä. Intian laajaksi riistäytyneen epidemian aikana koululaisille on jaettu hengityssuojaimia.

Maailman terveysjärjestö (WHO) varoittaa parhaillaan kautta maailman riehuvan influenssaepidemian voivan kehittyä vakavammaksi pandemiaksi kuin viimeisin, vuonna 2009 yli 280 000 ihmishenkeä vaatinut epidemia. Influenssavirusten nopea leviäminen ja viruskantojen äkillinen muuntelu toki tiedetään mahdollisiksi, mutta virusten muodon ja tartuntakyvyn kehittymistä emme nykytiedoin pysty ennakoimaan. Viruksen nopean muuntumisen seurauksena rokotukset eivät anna täyttä suojaa meneillään olevan epidemian aiheuttajaa vastaan – eikä tulevia muotoja vastaan voida suojautua. Rokotusten kehittämistä ja tuotantoa on pystyttävä huomattavasti nopeuttamaan, WHO korostaa. Vakavimmillaan tämänhetkinen influenssa-aalto lienee Intiassa. Virustyyppejä on liikkeellä useita, mutta vakavinta tuhoa aiheuttaa H1N1-muodon sikainfluenssavirus.

Intian terveysministeri J.P. Nadda on kertonut kansalaisille, ettei paniikkiin ole aihetta ja että valtiolla on riittävästi lääkkeitä ja muita valmiuksia taistella tautia vastaan. Mutta todellisuudessa jättivaltion valmius on olematon. Koko Intiassa on 21 laboratoriota, jotka pystyvät analysoimaan ja tunnistaman H1N1-viruksen luotettavasti. Määritysmahdollisuuksia olisi lisättävä nopeasti, mutta käytännössä tällainen on mahdotonta.

Monta eri tyypin lintuinfluenssaa

Erityisen suurena vaarana WHO pitää lintuinfluenssaviruksen H5N1-muotoa, joka on hyvin yleinen luonnonvaraisissa linnuissa ja joka tarttuu helposti siipikarjaan ja linnuista myös ihmisiin. H5N1 on ihmisille hengenvaarallinen, sillä tartunnan saaneiden kuolleisuuden on todettu olevan 20–50 prosenttia. Viimeisten parinkymmenen vuoden ajan tämä ”hongkongilainen” lintuinfluenssavirus on aiheuttanut laajoja ja tuhoisia epidemioita eri puolilla maailmaa.

Virusten vaarallisuutta lisää niiden kyky muuntua joko yksinään ja varsinkin ollessaan yhteydessä muihin, lähityypin viruksiin. WHO:n varoitusten taustalla ovat tiedot, joiden mukaan H5N1-virusten on todettu siirtäneen ominaisuuksia ainakin influenssaviruksen tyyppien H5N2, H5N3, H5N6 ja H5N8 kanssa. Nämä kaikki virustyypit ovat parhaillaan valloillaan ei puolilla maailmaa.

H1N1-sikainfluenssavirus todettiin ensimmäisen kerran Meksikossa vuonna 2009, ja tämän jälkeen virus on aiheuttanut vuosittain laajoja epidemioita eri puolilla maailmaa.

Sikainfluenssaan on kuollut Intiassa kahdessa kuukaudessa yli tuhat ihmistä. Uusimman (28.2.2015) tiedon mukaan kuolonuhreja on 1 041, ja influenssaan sairastuneiden määrä on noussut yli 19 000 ihmiseen. Ja uusia tapauksia ilmaantuu esimerkiksi pääkaupunki New Delhissä yli sadalla ihmisellä joka päivä. Sairaaloiden valmius rokotuksiin on täysin puutteellinen jopa suurimmissa kaupungeissa, eikä pienemmillä paikkakunnilla ja maaseudulla ole mitään valmiuksia, ministeri myöntää.

Nykyisin käytössä olevalla rokotteella voidaan saada suojaa H1N1-sikainfluenssaa vastaan, mutta suoja ei ole täydellinen. Virustartunnan saaneita voidaan hoitaa etenkin oseltamiviiri-lääkeaineella (joka on tehoaineena Tamiflu-kauppanimikkeellä tunnettavassa valmisteessa). Intian lääkevarastot ja tartunnan saaneiden mahdollisuudet päästä hoitoon ovat rajalliset ja hyvin epätasaisesti jakaantuneet. Pienillä paikkakunnilla ja maaseudulla asuvilla hoitoon pääsy on hyvin vaikea, usein mahdotonta.

Terveydenhuollon asiantuntijoita huolestuttaa maailmalla leviävän lintuinfluenssaviruksen muoto H3N2, jota käytössä olevat virustestit eivät pysty tunnistamaan. Käytössä oleva rokote ei anna kunnon suojaa tätä, myös Euroopassa talven 2015 kausi-influenssaepidemiaa aiheuttavaa virusta vastaan.

H3N2-viruksen arvellaan aiheuttaneen ainakin osan Intian viimeaikaisista influenssakuolemista. Oletukselle on perusteita, sillä lääkärit ovat vahvistaneet Intiasta tapauksia, joissa sairaalatesteissä H1N1-viruksen testissä negatiivisen tuloksen saaneita henkilöitä on menehtynyt nopeasti kotiutuksen jälkeen sikainfluenssan kaltaisiin oireisiin (International Business Times, 1.3.2015; http://www.ibtimes.co.uk/world-high-risk-flu-pandemics-worse-2009-swine-flu-outbreak-who-1489931

Mainokset