Avainsanat

, , , , , , , , ,

Kaikki pandat ovat Kiinan omaisuutta, vierailut vain lainoja

Jättiläispanda on varmasti jokaisen eläintarhan haaveilema vetonaula.

Jättiläispanda on varmasti jokaisen eläintarhan haaveilema vetonaula.

Maailman luonnonsuojelun kaikkien tuntema symboli, jättiläispanda (Ailuropoda melanoleuca), elää luonnonvaraisena vain varsin pienellä alueella Kiinassa. Harvinaisuutensa takia pandalle on perustettu laajoja, mahdollisimman luonnonmukaisia erityisalueita ja tarhoja. Lajin suuren suosion – ja samalla tietysti suojelumahdollisuuksien parantamisen – takia Kiina on lähettänyt jättiläispandoja eri puolille maailmaa eläintarhojen vetonauloiksi. Ja onpa jättiläispandojen lainoja käytetty jopa suurvaltapolitiikassa liennytyksen osoituksena. Mutta kukaan ei saa jättiläispandaa lahjaksi omakseen, eikä pandoja voi ostaa. Kaikki jättiläispandat – myös ulkomaissa eläintarhoissa syntyvät pennut – pysyvät Kiinan valtion omistuksessa. Uusimman, Kiinan metsähallinnon 28.2.2015 julkistaman tiedon mukaan kiinalaisia jättiläispandoja on ulkomaisissa eläintarhoissa kaikkiaan 42 yksilöä, 12 eri maassa.

Tätä nykyä Kiinan valtiolla on yhteistyösopimus jättiläispandojen lainoista 17 eri eläintarhan kanssa. Pandoja on vierailulla – usein pysyvän tuntuisessa pitkäaikaissijoituksessa – Australiassa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Itävallassa, Japanissa, Kanadassa, Malesiassa, Ranskassa, Singaporessa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

Viimeisimpien virallisten laskentojen mukaan Kiinan luonnossa eli vuoden 2013 lopussa kaikkiaan 1 864 jättiläispandaa. Harvinaisen ja uhanalaiseksi luokitellun jättiläispandan tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä vuosikymmenen aikana luonnonvaraisten pandojen määrä oli kasvanut 268 yksilöllä – eli kanta oli voimistunut 16.8 prosentilla – verrattuna edelliseen, vuoden 2003 laskentaan (Uutistoimisto Xinhua, 28.2.2015).

Mainokset