Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Kiina on ylivoimaisesti suurin norsunluun ostaja ja kuluttaja. Norsunluun kansainvälinen kauppa on pääosin kiellettyä, mutta kansallinen kauppa on sallittua kiinassa, ja jättivaltiossa on noin 150 virallista norsunluumyymälää. Sallittua norsunluuta yleisempääo n kuitenkin salametsästyksellä hankittu laiton norsunluu.

Kiina on ylivoimaisesti suurin norsunluun ostaja ja kuluttaja. Norsunluun kansainvälinen kauppa on pääosin kiellettyä, mutta kansallinen kauppa on sallittua Kiinassa, ja jättivaltiossa on noin 150 virallista norsunluumyymälää. Sallittua norsunluuta yleisempää on kuitenkin salametsästyksellä hankittu laiton norsunluu.

Kiinan metsäasioista vastaava ministeriö kielsi norsunluun tuonnin seuraavan vuoden ajaksi. Tuontikielto astui voimaan välittömästi, 26.2.2015. Kiina on ylivoimaisesti suurin norsunluun ostaja, ja jättivaltion jatkuvasti kasvavaa kysyntää pidetään nopeasti harvinaistuvien norsujen tulevaisuuden vakavimpana uhkana. Valtaosa myyntiin tulevasta norsunluusta on laittomasti hankittua, salametsästäjien tappamista eläimistä otettua. Vakavimmin salametsästyksestä kärsivät eteläisen Afrikan norsupopulaatiot.

Kansainvälinen uhanalaisten eliölajien kauppaa säätelevä Cites-sopimus (The Convention on International Trade in Endangered Species) kielsi norsunluun kaupan jo vuonna 1989, mutta sopimuksessa on joitakin poikkeuksia. Sallittua on esimeriksi eräiden tarkoin määriteltyjen, tarhaoloissa eläneiltä eläimiltä saatujen norsunluuerien kauppa ja käyttö.

Kiinalla on oikeus kansalliseen norsunluun kauppaan, ja maassa onkin noin 150 virallisen myyntiluvan saanutta kauppaa. Vuonna 2008 Kiinalle myönnettiin kertaluonteinen lupa 60 tonnin norsunluunerän tuontiin Afrikasta. Luvallisen kaupan varjolla on pyritty – ja myös onnistuttu – harjoittamaan laitonta, salametsästykseen perustuvaa norsunluukauppaa, jonka lopettamiseen Kiinan metsäministeriön päätöksellä tähdätään. Kiinan viranomaiset lupaavat tehostaa norsunluun kaupan ja käytön valvontaa, ja yhden vuoden ehdottoman tuontikiellon vaikutuksia etenkin Etelä-Afrikassa tapahtuvaan salametsästykseen pyritään selvittämään (BBC News, Africa, 26.2.2015; http://www.bbc.com/news/world-africa-31648475

Mainokset