Avainsanat

, , , , , ,

Hylje joutui voimalaan 500 metrin pituisen tunnelin kautta

Torsten-naaras ui taas vapaana Itämeren rantavesissä.

Torsten-naaras ui taas vapaana Itämeren rantavesissä.

Ruotsin itärannikolla, Öölannin saaren tuntumassa sijaitsevan Oskarshamnin ydinvoimalan lauhdeveden ottotunnelin kautta voimala-alueen vesialtaaseen marraskuussa 2014 joutunut hylje vapautettiin mereen kolmen kuukauden visiitin jälkeen.

Hylje ui voimalaan 18 metrin syvyydessä olevan, 500 metrin pituisen vedenottotunnelin kautta ja joutui voimala-alueelle padottuun altaaseen. Täällä voimalahenkilökunta on ruokkinut Torsten-nimen saanutta hyljettä kolmesti päivässä.

Kolmen kuukauden visiitin jälkeen hylje otettiin kiinni, ja Ruotsin maatalousyliopiston tutkijan Mikael Pettersonin todistuksen jälkeen Torsten vapautettiin takaisin mereen terveenä ja hyväkuntoisena. Näinä sukupuolisen tasa-arvoisuuden päivinä ketään ei varmaankaan haitannut edes kiinnioton yhteydessä tehty havainto, että Torsten-nimi oli annettu naarashylkeelle (World Nuclear News, 13.2.2015).

Oskarshamn on yksi kolmesta Ruotsin toiminnassa olevasta ydinvoimalasta. Kolmen reaktoriyksikön voimalan nimellisteho on 2 300 megawattia, ja voimala tuottaa noin 10 prosenttia Ruotsin sähköstä.

Mainokset