Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Dugongi on  maailman ainoa merissä elävä kasvissyöjänisäkäs.

Dugongi on maailman ainoa merissä elävä kasvissyöjänisäkäs.

Australian luonnossa on paljon eläin- ja kasvilajeja, joita ei tavata missään muualla. Monet lajit, sekä kotoperäiset (endeemiset) että muuallakin tavattavat lajit ovat harvinaisia jo perinteisesti, ja ihmisen toiminta on saattanut hälyttävän monet otukset jopa sukupuuton partaalle. Varsinkin nisäkkäiden kohtalo näyttää huolestuttavalta. Uusimman selvityksen mukaan 21 prosenttia Australian nisäkkäistä luokitellaan uhanalaisiksi. Suojelutoimien tehostamiselle on tarvetta, ja saarimantereen hallitus onkin kiristänyt luonnonsuojelupolitiikkansa. Uusimpana keinona on harvinaisten merieläinten salametsästyksestä langetettavien rangaistuksien merkittävä kiristäminen.

Australian senaatin 12.1.2015 vahvistamalla päätöksellä mantereen pohjoisilla rannikkovesillä tavattavien kilpikonnien sekä maailman ainoan meressä elävän kasvissyöjänisäkkään dugongin (Dugong dugon) luvattomasta tappamisesta kiinni jääneitä uhkaa maksimissaan 750 000 Australian dollarin (noin 520 000 euron) sakkorangaistus.

Merilehmien heimoon lukeutuvat dugongit ovat suurikokoisia (aikuisina noin kolmen metrin pituisia ja yli 400 kilon painoisia), hidasliikkeisiä nisäkkäitä, jotka viettävät valtaosan ajastaan veden alla. Dugongien harvinaisuuden syitä ovat vähäinen lisääntyminen (alhainen poikasmäärä ja pitkä aika naaraan synnytysten välillä). Dugongin ohella ainoita nykyisin elossa olevia sireenieläinten lahkon edustajia ovat Atlantin lämpimissä vesissä tavattavat, muun muassa Floridan matkailuelinkeinon vetonauloina tunnettavat manaatit.

Vaikka dugongit ovat rauhoitettuja, eräillä laissa erikseen määritellyillä alkuperäisväestön jäsenillä on rajoitettuja oikeuksia nisäkkäiden metsästykseen (http://news.xinhuanet.com/english/sci/2015-02/13/c_133992752.htm

Mainokset