Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tärkeitä  ravintoaineita menetetään prosessoinnissa, mutta niiden imeytyminen tehostuu

Appelsiini on varmasti terveellistä kaikissa olomuodoissaan, mutta prosessoidut mehutkin taitavat olla mainettaan parempia.

Appelsiini on varmasti terveellistä kaikissa olomuodoissaan, mutta prosessoidut mehutkin taitavat olla mainettaan parempia.

Monen terveelliseksi tiedettävän elintarvikkeen laatu heikkenee teollisen jalostuksen seurauksena, ja siksi esimerkiksi hedelmien ja vihannesten  käyttöä tuoreina suositellaan. Kasviksista appelsiini tunnetaan etenkin erittäin hyvänä C-vitamiinin lähteenä, jonka runsaaseen syömiseen monet uskovat muun muassa vilustumisen estäjänä. Appelsiinin nautimisen muoto on sen sijaan kiistellympi: Onko teollisesti jalostettu ja pakattu mehu terveydellisiltä vaikutuksiltaan yhtä hyvää kuin tuoreiden hedelmien syöminen? Useimmissa pakatuissa mehuissa on lisättyä ruoko- tai hedelmäsokeria, ja liikasokerin takia tuoreita hedelmiä pidetään yleisesti tuoremehua parempana. Mutta uusi tutkimus osoittaa vertailun olevan monimutkaisempi – ja jopa teollisille mehuille edullinen.

Saksalaisen Hohenheimin yliopiston Elintarviketieteen ja bioteknologian instituutin tutkijan Julian K. Aschoffin johdolla Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä 21.1.2015 julkaistussa vertailussa selvitettiin apppelsiinin tunnettujen tehoaineiden kuten C-vitamiinin, flavonoidien ja karotenoidien pitoisuuksia sekä elimistön kykyä ottaa vastaan ja hyötykäyttää ravintoaineita eri muodoissa nautituista appelsiineista.

Teollinen appelsiiinmehun valmistus, johon liittyy pastörointi, vähentää eräiden orgaanisten yhdisteiden määrää. Näin käy etenkin flavonoideille, joita on mehussa paljon vähemmän kuin tuoreessa, kypsässä appelsiinissa. Vertailututkimuksessa mehustaminen alensi appelsiinilohkojen flavonoidipitoisuuden yhteen kahdeksasosaan alkuperäisestä. Sen sijaan C-vitamiinin pitoisuus säilyi ennallaan, ja muiden tehoaineiden kuten karotenoidien pitoisuudet alenivat jonkin verran.

Mutta elimistö ei välttämättä noteeraa ravintoaineiden käyttömuotoa samoin kuin me kuluttajat kuvittelelemme. Appelsiinin mehussa olevat orgaaniset yhdisteet – kuten vitamiinit ja väriaineet kuten flavonoidit ja karotenoidit – imeytyvät appelsiinimehusta paljon tehokkaammin kuin tuoreesta hedelmästä. Hedelmän kiinteät osaset – ravintokuitu, niin hyvänä kuin kuituja ravitsemuksessa pidetäänkin – alensivat appelsiinilohkoista saatujen karotenoidien imeytymistehokkuuden noin kolmososaan tehosta, jolla elimistö pystyi hyödyntämään mehun sisältämiä tehoaineita.

Elimistömme voi näin saada enemmän terveyttä turvaavia tai parantavia tehoaineita mehusta kuin samasta määrästä appelsiinihedelmää, vertailu osoittaa. Lisättyyjen sokerien haitallisuus vastaan mehujen karotenoidien parempi imeytyminen -yhtälöön tutkimus ei anna vastausta. Niin tai näin, appelsiini on varmasti terveellistä ravintoa missä muodossa tahansa (http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf505297t?src=recsys

 

Mainokset