Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Maailman tärkeimpiin lukeutuvasta viljasta, riisistä on jo aikaisemmin kehitetty runsastuottoisia lajikkeita, ja uusimmalla japanilaislajikkeella voi olla tulevaisuutta allergian hoidossa.

Maailman tärkeimpiin lukeutuvasta viljasta, riisistä on jo aikaisemmin kehitetty runsastuottoisia lajikkeita, ja uusimmalla japanilaislajikkeella voi olla tulevaisuutta allergian hoidossa.

Hyvin yleiseen ja elämää suuresti haittaavaan heinänuhaan on kehitetty kemiallisia lääkekuureja, ja allergiaoireita voidaan lievittää – parhaimmillaan poistaa – pitkiä hoitojaksoja edellyttävillä siedätyshoidoilla. Japanilaiset tutkijat näyttävät kuitenkin löytäneen aivan uudenlaisen ja entistä helpomman keinon heinänuhan kuriin saattamiseksi: Modernin geeniteknologian keinoin muunneltua riisiä syöneiden heinänuhapotilaiden sairaus helpottui merkittävästi.

Jikein lääketieteellisen yliopiston, Kansallisen maatalousbiologian instituutin sekä kahden teollisuusyrityksen tutkijat ovat kehittäneet riisilajikkeen, johon on liitetty seetripuun siitepölyn geenejä. Jikei-yliopiston tutkijan Saburo Saiton johtamissa kokeissa uutta GMO-riisiä syöneillä altistuminen seetrin siitepölylle ei lisännyt elimistöön tunkeutuvia vieraita proteiineja vastaan taistelevien  imusolujen (immunosyyttien) määrää ja aktiivisuutta seetrin siitepölykauden aikana. Jo aikaisemmin heinänuhasta kärsiviksi todetut henkilöt söivät GMO-riisiä 80 grammaa vuorokaudessa noin puolen vuoden ajan. Vertailuryhmään kuuluneet heinänuhapotilaat nauttivat saman ajan yhtä suuret annokset tavanomaista riisiä.

Geenimuunneltua riisiä syöneiden heinänuhapotilaiden elimistössä ei havaittu immunosyyttien lisääntyneen lainkaan seetrin siitepölykaudella. Tavanomaista riisiä käyttäneillä vertailuryhmän jäsenillä immunosyyttien määrä lisääntyi siitepölykautena 3–4 kertaiseksi. Koejakson aikana tai sen jälkeen GMO-riisin käytöstä ei havaittu minkäänlaisia sivu- tai haittavaikutuksia.

Toiset japanilaisryhmät kehittelevät menetelmiä, joilla GMO-riisin myönteisiä ominaisuuksia voitaisiin siirtää uusiin allergialääkkeisin (News On Japan, 7.1.2015).

Mainokset