Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Kirjaroviot ovat todistaneet historian kulussa monen uskonnollisen, kansallisen tai poliittisen ääriliikkeen halua tuhota henkiset vastustajansa.

Kirjaroviot ovat todistaneet historian kulussa monen uskonnollisen, kansallisen tai poliittisen ääriliikkeen halua häpäistä, alistaa ja tuhota henkiset vastustajansa.

Islamilaiseksi tasavallaksi julistautuneet, muualla maailmassa terroristeiksi luonnehditut sotilaalliset joukot ovat iskeneet julmasti jo usean eri valtion alueilla kohteisiin ja tappaneet ihmisiä, jotka on leimattu ääri-islamin arvojen vihollisiksi. Mutta vihollisia islamilainen tasavalta löytää myös kotinurkiltaan – ja jopa lastenkirjoista tai tuhansien vuosien ikäisistä kulttuuriaarteista.

Ääri-islamistit ovat uutistoimisto AP:n mukaan polttaneet tammikuussa 2015 Irakissa, Mosulin kaupungin keskuskirjastosta tuhansia teoksia. Polttoroviolle on joutunut lastenkirjoja, runoutta, filosofisia teoksia sekä tieteellisiä kirjoja ja julkaisuja. Osa poltetuista teoksista on kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokasta, ottomaanien kauden kirjallisuutta. Paikallisille asukkaille islamistisotilaat ovat kertoneet teosten edustavan uskottomuutta ja edistävän Allahin vastaista ajattelua, joten kirjat oli pakko polttaa.

Vastaavaa tuhoa joutuivat todistamaan Mosulin yliopiston opiskelijat, joiden silmien edessä ääri-islamistit polttivat roviolla satoja yliopiston kirjastosta varastamiaan kirjoja. Yliopiston kirjaston lisäksi mittaamattoman arvokkaita, jopa tuhansia vuosia vanhoja teoksia on poltettu eri museoista, kirjastoista ja kirkoista.

Irakin parlamentin suojelu- ja puolustuskomitean johtaja on verrannut islamilaisen tasavallan toimia mongoleihin, jotka vuonna 1258 valtasivat Bagdadin. Tuolloin viholliset tuhosivat Viisauden taloksi nimetyn kirjaston ja heittivät matematiikkaa, tähtitiedettä ja lääketiedettä käsitteleviä teoksia Tigris-virtaan, jonka vesi värjäytyi mustaksi kirjoituksista liuenneesta musteesta (The Art Newspaper, 4.2.2015).

 

Mainokset