Avainsanat

, , , , , , ,

Kiina ylivoimainen ykkönen, Yhdysvaltain kapasiteetin lisäys 6 kertaa suurempi kuin vuotta aikaisemmin

Uusiutuvan energian tuotanto on voimakkaassa myötätuulessa.

Uusiutuvan energian tuotanto on voimakkaassa myötätuulessa.

Maailman suurimmat energian kuluttajat lisäsivät ympäristö- ja ilmastomyönteistä tuulivoiman tuotantokapasiteettiaan ennätyksellisen paljon vuonna 2014, osoittaa Bloomberg New Energy Finance -yhtiön 23.1.2015 julkaisema vuosikatsaus.

Ylivoimaisesti suurin tuulienergian tuottaja on jo pitkään ollut Kiina, ja jättivaltion etumatka muihin kasvoi edelleen. Kiinan tuulivoiman tuotantokapasiteetti kasvoi 38 prosentilla. Vuoden aikana käyttöön otettujen myllyjen yhteiskapasiteetti on 20.7 gigawattia. Vuoden 2014 lopulla Kiinan kaikkien tuulivoimaloiden yhteinen tuotantokapasiteetti oli 96 gigawattia. Tuuli on kivihiilen ja vesivoiman jälkeen Kiinan kolmanneksi suurin energianlähde.

Suhteessa kokonaistuotantoon ylivoimaisesti suurimman harppauksen ylöspäin toteutti Yhdysvallat, jossa vuonna 2014 käyttöön otettujen uusien tuulivoimaloiden yhteiskapasiteetti oli 4.7 gigawattia. Lisäys oli kuusi kertaa suurempi kuin vastaava teholisäys vuotta aikaisemmin. Yhteensä USA:n tuulivoimaloiden yhteiskapasiteetti on nyt 64.2 gigawattia. Yhdysvaltain energiantuotannossa uusiutuvien lähteiden hyödyntämistä on vauhdittanut merkittävä verohelpotus, joka on voimassa vuoden 2016 loppuun saakka.

Saksassa vuoden 2014 aikana käyttöön otettiin uutta tuulivoimakapasiteettia yhteensä 3.2 gigawattia, Brasiliassa 2.7 gigawattia ja Intiassa 2.3 gigawattia (RenewableEnergyWorld.com, 23.1.2015).

Tuulienergian potentiaalia kuvastaa mahdollisuus lisätä tehoja vanhojen myllyjen saneerauksilla. Jo toiminnassa olleiden vanhojen tuulivoimaloiden tuotantokapasiteettia nostettiin vuonna 2014 yhteensä yli yhdellä gigawatilla eli miljardilla megawatilla.

Gigawatti-yksiköiden tilastointi ei ehkä kerro maallikolle, kuinka suurista energiamääristä todellisuudessa on kysymys. Pelkästään vanhojen tuulimyllyjen 1 gigawatin tehon lisäykset vastaavat yli tuhannen suuren ydinvoimalan tuotantokapasiteettia.

Mainokset