Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Poika vai tyttö? -kysymys on kiinalasivanhemmille usein liian tärkeä – eikä "väärää vastausta" haluta kuulla.

Poika vai tyttö? -kysymys on kiinalaisvanhemmille usein liian tärkeä – eikä ”väärää vastausta” haluta kuulla.

Poikien yliedustus vastasyntyneissä edelleen suurinta maailmassa

Poikavauvojen suosiminen ja tästä johtuva tyttösikiöiden abortointi ovat suuri ongelma Kiinassa, vaikka laki kieltää tulevan lapsen sukupuolen määritykset sekä sukupuoleen perustuvat abortit. Lakeja kuitenkin rikotaan yleisesti, ja ultraäänitutkimuksiin perustuvia laittomia abortteja tehdään paljon. Viranomaisvalvonta on hieman hillinnyt lääketieteellistä laitteistoa ja osaamista vaativien tutkimuksien tehtailua. Uutena mahdollisuutena kiinalaispariskunnat ovat ottaneet äidin verestä tehtävät sikiön sukupuolen määritykset. Nekin ovat Kiinassa kiellettyjä, mutta jättivaltiosta löytyy paljon yrityksiä, jotka hoitavat verinäytteiden otot sekä veren lähetykset ulkomaisiin laboratorioihin kohdussa olevan sikiön sukupuolen määrittämiseksi.

Sikiön sukupuolen selvittämisen yleisyys on tiedossa, ja Kiinan kansallinen terveyden ja perhesuunnittelun komissio ilmoitti 21.1.2015 puuttuvansa jyrkästi tällaiseen toimintaan. Lääketieteellisin perustein tehtävät abortit ovat Kiinassa sallittuja. Komissio ilmoitti puuttuvansa verinäytteiden analysointipalveluja internetissä tarjoavien yritysten ilmoitteluun, ja toimintaa harjoittaville on luvassa ankaria rangaistuksia (Xinhua, 21.1.2015).

Poikien yliedustus tyttöihin nähden on Kiinassa luonnottoman suuri, vaikka sikiön sukupuolen selvittäminen ja sukupuoleen perustuva valikoiva abortointi ovat lailla tiukasti kiellettyjä.

Poikien yliedustus tyttöihin nähden on Kiinassa luonnottoman suuri, vaikka sikiön sukupuolen selvittäminen ja sukupuoleen perustuva valikoiva abortointi ovat lailla tiukasti kiellettyjä.

Sikiön sukupuolen selvittämisen ja valikoivan abortoinnin seuraukset näkyvät dramaattisesti Kiinan väestössä. Jättivaltion väkiluku oli vuoden 2014 lopulla 1.36 miljardia. Koko väestössä naisten ja miesten (poikien ja tyttöjen) suhde 1.05 (eli 105 miestä sataa naista kohti) on hyvin lähellä normaalia ja biologisesti määräytyvää oletusarvoa. Mutta nuorimmissa ikäluokissa valikoiva abortointi näkyy. Vastasyntyneiden sukupuolijakauma on Kiinassa uusimman tilaston mukaan 1.16 (eli 116 poikaa sataa tyttöä kohti). Poikien yliedustus syntyviin tyttöihin verrattuna on Kiinassa suurempi kuin missään muualla.

Poikien/miesten yliedustus on vakava yhteiskunnallinen ongelma, kun monet miehet eivät voi löytää kotimaastaan puolisoa. Epätasapaino aiheuttaa ongelmia myös koulutuksessa ja työmarkkinoilla, joten yhteiskunnan etu on karsia laittomuudet vauvojen sukupuolen valinnassa.

Valikoiva abortointi on viime vuosina hieman vähentynyt, kun Kiina helpotti tiukkaa, vuonna 1979 käyttöön otettua yhden lapsen politiikkaansa viimeisimmän puoluekokouksen päätöksellä syksyllä 2013.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinan yhden lapsen politiikan nurja tulos: 336 miljoonaa aborttia 40 vuodessa. Tiedebasaari 19.3.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/03/19

Poikien yliedustus Kiinassa syntyneissä lapsissa tasoittuu, mutta hyvin hitaasti. Tiedebasaari 25.1.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/01/25

Kiina kiristää otettaan estääkseen poikavauvojen laittoman suosimisen. Tiedebasaari 14.10.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/10/14

Kiinan väestössä sukupuolijakaman vääristymä suurempi kuin missään muualla. Tiedebasaari 11.8.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/08/11

Mainokset