Avainsanat

, , , , , , , ,

Lähes viisituhatta biisonia on liikaa Yellowstonen kansallispuiston luonnon kestokyvylle.

Lähes viisituhatta biisonia on liikaa Yellowstonen kansallispuiston luonnon kestokyvylle.

Talven kuluessa teurastetaan 900 biisonia

Maailman luultavasti tunnetuin luonnonsuojelualue, Yhdysvaltain Kalliovuorilla sijaitseva Yellowstonen kansallispuisto paitsi suojelee myös tuhoaa eläimistöään. Aikoinaan lähes sukupuuttoon metsästetyn, Pohjois-Amerikan suurikokoisimman maanisäkkään biisonin (Bison bison) populaatiot ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei luonto enää kestä näin suurta eläinmäärää. Luonnonmukaista tasapainoa haetaan biisonien joukkoteurastuksilla. Yellowstonen alueella oli kesän 2015 laskennan mukaan noin 4 900 biisonia, ja määrää on tarkoitus karsia 900 yksilöllä. Ensimmäinen noin sadan biisonin erä lähti 21.1.2015 Yellowstonen pohjoisosasta, Wyomingin, Idahon ja Montanan osavaltioiden rajaseuduilta Montanaan teurastettavaksi (San Jose Mercury News; http://www.mercurynews.com/science/ci_27371679/yellowstone-begins-transferring-bison-slaughter

Biisonikannan kasvu on muodostunut ongelmaksi paitsi Yellowstonen luonnon kantokyvylle myös alueen karjataloudelle. Riista-alan viranomaiset ovat jo pitkään yrittäneet hillitä ja estää biisonien jokatalvisia vaelluksia Yellowstonen alueelta Montanan puolelle, jonne luonnonvaraisten nautaeläinten pelätään vievän karjalle vaarallisia tauteja, etenkin bruselloosia eli luomistautia.

Kansallispuiston edustajat eivät kertoneet teurastettaviksi kuljetettujen biisonien määrää tai sitä, kuinka paljon ja missä aikataulussa eläimiä jatkossa Yellowstonesta hävitetään. Biisonien määristä ja siirroista kerrotaan kuitenkin jatkossa internetissä biisonikannan säätelystä vastaavan organisaation sivuilla (Interagency Bison Management Plan; http://ibmp.info).

Kansallispuistosta poistettujen ja teurastettavaksi vietyjen biisonien lihat luovutetaan Pohjos-Amerikan alkuperäisväestöön kuuluvien intiaaniheimojen jäsenille.

Mainokset