Avainsanat

, , , , , , , ,

Lintuinfluenssan mahdollisuus on selvitettävä

Lintuparatiisin sulkeminen yleisöltä on takaisku turismille, mutta turvallisuuden takaaminen on luontoelämyksiä tärkeämpää

Lintuparatiisin sulkeminen yleisöltä on takaisku turismille, mutta turvallisuuden takaaminen on luontoelämyksiä tärkeämpää

Pohjois-Intiassa, Haryanan osavaltiossa sijaitseva Sultanpurin kansallispuisto suljettiin yleisöltä 11.1.2015 välittömästi sen jälkeen, kun puistossa oli havaittu 47 linnun kuolleen tuntemattomasta syystä. Yleisön pääsy puistoon estettiin, koska on pelättävissä, että linnut ovat menehtyneet tartuntavaarallisen lintuinfluenssan takia. Intiassa on ollut useita tapauksia, joissa sekä lintuja että ihmisiä on sairastunut – ja myös menehtynyt – lintuinfluenssan vaarallisen H5N1 -virustyypin takia.

Kaikkiaan suojelualueelta löydettiin 47 kuollutta lintua, joista 36 olivat nokikanoja (Fulica atra). Kaikkiaan lintu-uhreissa oli neljän lajin edustajia. Syytä joukkokuolemaan ei pystytty päällisin puolin arvioimaan, ja yhtenä mahdollisuutena olevan lintuinfluenssan riski tahdottiin kartoittaa ennen piston avaamista. Kuolleista linnuista lähetettiin mikrobiologisia tutkimuksia varten näytteet Kansalisen vaarallisten eläintautien tutkimuslaitokseen Madhya Pradeshin osavaltion pääkaupunkiin Bhobaliin mahdollisten virustyyppien selvittämiseksi. Paikan päällä lintuja tutkivat sekä puiston henkilökunta että paikalle hälytetyt lintuekspertit. Lintuinfluenssaan kuolleilla eläimillä havaitaan yleensä tyypillisiä punaisia pilkkuja tai kuvioita, mutta tällaisista ei olut kansallispuiston raadoissa merkkiäkään. Vaarallisimpien lintuinfluenssavirusten mahdollisuus on kuitenkin pakko sulkea pois, ja siksi kansallispuiston on suljettuna ainakin viikon ajan. Lintuja kuolee tietysti luonnollisista syistä, mutta tällaista määrää samanaikaisesti samalla paikalla ei yleensä esiinny.

Lintuinfluenssan ohella kuolinsyyksi epäillään myrkytystä. Lintuparvet ruokailevat läheisellä viljelyksillä, ja ravinnon mukana nokikanat ja muut linnut ovat saattaneet saada kuolettavan annoksen torjunta-aineita. Tämäkin mahdollisuus selvitetään laboratorioanalyysein.

Sultanpur National Park on suosittu matkailukohde, jota mainostetaan todellisena lintuparatiisina. Puistossa on tavattu noin 250 lintulajia, ja alue on tärkeä muuttolintujen levähdys-ja talvehtimispaikka. Kansallispuisto on Euroopasta, Siperiasta ja Keski-Aasiasta tulevien lintuparvien muuttoreitillä. Kansallispuiston suosiota lisää hyvä sijainti, sillä Sultanpuriin on matkaa esimerkiksi Intian pääkaupungista Delhistä vain noin 50 kilometriä, ja liikenneyhteydet sekä paikalliset majoitusmahdollisuudet ovat hyvät (The Times of India, 12.1.2015).

Mainokset