Avainsanat

, , , , , , , , ,

Virus ei tiettävästi tartu ihmisiin

Kymmenien tuhansien, lintuinfluenssavirusta kantavien  kananpoikien ja ankkojen joukkoteurastukset ovat Taiwanille valitettavasti jo tutuksi tullut riesa.

Kymmenien tuhansien, lintuinfluenssavirusta kantavien kananpoikien ja ankkojen joukkoteurastukset ovat Taiwanille valitettavan tuttu riesa.

Jokavuotiseksi, maailmanlaajuisesti toteutuneeksi uhaksi muodostunut lintuinfluenssaepidemia on saattanut siipikarjatuotannon vaikeuksiin Aasiassa. Uusin uutinen kertoo, että Taiwanin viranomaiset määräsivät välittömästi tuhottavaksi 120 000 lintua influenssaviruksen saastuttamalla tilalla saarivaltion eteläisessä Pingtungin piirikunnassa. Kuolleilta ja eläviltä tuotantolinnuilta avattiin H5N2 -lintuinfluenssavirusta, jonka tiedetään tarttuvan erittäin herkästi lintujen välillä. Perjantaina 9.1.2015 aloitettu teurastus saadaan hoidetuksi parissa päivässä. Lisäksi viranomaiset ovat ottaneet näytteitä lähiseutujen siipikarjatilojen linnuista, joiden kasvu tai munantuotanto ovat hidastuneet. Viruksen saastuttamalta alueelta on lähtenyt markkinoille ainakin kolme miljoonaa kananmunaa sen jälkeen, kun tiloilla oli jo alkanut kuolla lintuja. Osa munista on päätynyt vientiin Hong Kongiin.

Tartunnan saanutta lintua ei saa myydä tai käyttää ravinnoksi, vaikka H5N2-viruksen ei tiedetä tarttuvan linnuista ihmisiin (Xinhua 10.1.2015).

H5N2-lintuinfluenssaepidemioista on tullut Taiwanille jokavuotinen riesa, jonka takia siipikarjan joukkoteurastuksia on tehty ainakin vuodesta 2006 lähtien.

Lintuinfluenssavirus on hyvin muuntelevainen, ja maailmalla on samanaikaisesti useaa tyyppiä. Vain noin viikkoa ennen Taiwanin joukkoteurastusta 15 000 H7N9-viruksen tartuttamaa lintua tapettiin Hong Kongissa. Toisin kuin H5N2, virusmuoto H7N9 voi tarttua eläimistä ihmisiin – ja on valitettavan usein tarttunutkin – kohtalokkain seurauksin. Kymmeniä H7N9-lintuinfluenssaviruksen saaneita, yleiskunnoltaan heikentyneitä henkilöitä kuten vanhuksia on kuollut vuosina 2013–2014. Myös vuoden 2015 tammikuussa sekä Manner-Kiinassa että Hong Kongissa ihmisiä on joutunut sairaalahoitoon H7N9-tartuntojen takia.

Mainokset