Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Japani on jatkanut kansainvälisin sopimuksin kiellettyä valaanpyyntiä tieteellisen tutkimuksen nimissä, mutta alusten viimeisin matka todella täyttänee aikaisemmin epäilyksen alaisiksi saatetut  tutkimusväitteet.

Japani on jatkanut kansainvälisin sopimuksin kiellettyä valaanpyyntiä tieteellisen tutkimuksen nimissä, mutta alusten viimeisin matka todella täyttänee aikaisemmin epäilyksen alaisiksi saatetut tutkimusväitteet.

Kansainvälisen painostuksen ja oikeustoimien kohteeksi joutunut Japanin valaanpyyntilaivasto on taas matkalla tärkeimmille pyyntivesilleen – mutta tällä kertaa vain tarkkailemaan suuria merinisäkkäitä. Kaksi valaanpyyntialusta sekä niitä turvaamaan lähtenyt partioalus suuntasivat kohti Eteläistä jäämerta Shimonosekin satamakaupungista 8.1.2015.

Kansainvälinen oikeus määräsi Japanin lopettamaan valaanpyynnin, jota maailman suurinta valaanpyynilaivastoa ylläpitävä maa on vuosikausia jatkanut rajoituksista piittaamatta vetoamalla toiminnan tieteellisiin tarkoituksiin. Oikeus ei tieteellisen pyynnin motiiveja ja saavutuksia hyväksynyt, ja Japanin oli luovuttava ihmisten ja lemmikkieläinten ravinnoksi päätyvien valaiden pyynnistä.

Kahden tutkimusaluksen tarkoituksena on toimia Eteläisellä jäämerellä – jonne alukset saapunevat tammi-helmikuun vaihteessa – ja laskea valaita näköhavaintoihin perustuen noin kuukauden ajan. Lisäksi valaista otetaan eläimiä vahingoittamatta näytteitä myöhemmin tehtäviä DNA-analyysejä varten.

Japani on monesti uhmannut ja rikkonut kansainvälisiä pyyntikieltoja, mutta tällä kertaa kahden aluksen matkan tarkoitus on varmasti vain tiedon hankinnassa. Aluksista poistettiin kaikki valaanpyyntivälineistö ennen laskentamatkalle lähtöä (News On Japan, 9.1.2015).

Mainokset