Avainsanat

, , ,

4.15 miljoonaa jeniä oli Tokion tammikuun 2015 kalahuutokaupan ennätystonnikalan ostaneen, ravintolaketjun johtajan Kiyoshi Kimamuran mielestä yllättävän edullinen hinta.

4.5 miljoonaa jeniä oli Tokion tammikuun 2015 kalahuutokaupan ennätystonnikalan ostaneen, ravintolaketjun johtajan Kiyoshi Kimamuran mielestä yllättävän edullinen hinta.

Perinteiset, jo 80 vuoden ajan säännöllisesti järjestetyt Tokion Tsukijin kalamarkkinat näyttävät yleensä suuntaa koko alan nykytilasta. Vuoden 2015 markkinoilla nähtiin japanilaisen sushi-ruokavalion maailmanlaajuinen suosio sekä hintojen nousuna että laskuna. Ulkomainen kysyntä lisää japanilaisten kiinnostusta tehostaa kalastusta vientimarkkinoita varten, mutta samalla painostus liikakalastuksen rajoittamiseen hillitsee pyyntiä. Toisaalta sushiannosten tärkeimmän raaka-aineen tonnikalan saaliit Japanin merkittävimmillä kalastusvesillä ovat olleet runsaita. Tammikuun 2015 markkinoiden kalleimmaksi kalaksi nousi 180.4-kiloinen tonnikala, josta suuren ravitolaketjun omistaja maksoi 4 510 000 jeniä (noin 32 000 euroa).

Vuoden 2015 ensimmäisen huutokaupan kokonaismyynnin arvo jäi pienemmäksi kuin kahtena edellisenä vuotena, jolloin erityisesti Hong Kongin ravintoloitsijat ovat maksaneet himoituista suurikokoisista tonnikaloista ylihintoja. Vuoden suurimman kalan ostaja pitikin 4.5 miljoonan jenin hintaa yllättävän halpana, sillä aikaisempina vuosina huippuhinnat ovat olleet miljoonia jenejä korkeampia (Financial Times, 5.1.2015; http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7ed35e72-94a8-11e4-8341-00144feabdc0.html#axzz3O1UXbilc

Mainokset