Avainsanat

, , , , , , ,

EU:n tiedepolitiikka voi olla vast'edes aikaisempaa linjattomampaa, kun tutkimuksen painopisteiden ja rahoituksen ylin koordinaattori puuttuu komission organisaatiosta.

EU:n tiedepolitiikka voi olla vast’edes aikaisempaa linjattomampaa, kun tutkimuksen painopisteiden ja rahoituksen ylin koordinaattori puuttuu komission organisaatiosta.

Tieteellisellä tutkimuksella ja tuotekehityksellä on Euroopan unionin tavoiteohjelmissa erittäin merkittävä osuus – näin ainakin julkilausumissa. Käytäntö näyttää hieman toista, sillä Euroopan komissio on päättänyt jättää alan korkeimman asiantuntijatehtävän täyttämättä. Komission ylin tieteellinen neuvonantaja (Chief Scientific Adviser) -virka perustettiin vuonna 2012, ja tuolloin tehtävään nimitettiin irlantilainen biologi, professori Anne Glover. Tehtävä jää kuitenkin avoimeksi. Glover ilmoitti jättävänsä neuvonantajaviran tammikuussa 2015, eikä EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ole halukas jatkamaan neuvonantajatehtävää (European Voice, 27.11.-3.12.2014).

Tieteellisen neuvonantajan toimenkuva on ollut paljon julkisuudessa, kun ympäristö- ja kuluttajajärjestöt ovat hyökänneet professori Gloveria vastaan. Syynä vastustukseen on Gloverin myönteinen suhtautuminen geenimuunneltujen viljelykasvien ja tuotteiden sallimiseen. Järjestöt ovat muun muassa lähettäneet heinäkuussa 2014 komissiolle kirjeen, jossa vaaditaan neuvonantajaviran lakkauttamista.

Komission – puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin – päätös olla nimittämättä Euroopan komissiolle uutta tieteellistä neuvonantajaa(Chief Scientific Adviser) professori Anne Gloverin toimikauden jälkeen herättää kiivasta vastustusta jäsenmaissa, etenkin Britanniassa.

Britannian parlamentin tiede- ja teknologiakomitea lähetti viestin komission puheenjohtaja Junckerille esittäen syvimmän huolestumisensa. Kuningaskunnan ylin tieteen asiantuntija Mark Walport on vaatinut kiireellisesti selvitystä neuvonantajakysymyksessä.

Arvovaltaisen The Royal Societyn presidentti Sir Paul Nurse on omassa kirjeessään nimittänyt komission päätöstä neuvonantajaviran lakkauttamisesta ”vakavaksi askeleeksi taaksepäin” (Times Higher Education, 20.11.2014).

 

Mainokset