Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

The Vermont Yankee -ydinvoimala ei pystynyt tuottamaan sähköä kilpailukykyiseen hintaan, joten hyväkuntoinen laitos lakkautettiin.

The Vermont Yankee -ydinvoimala ei pystynyt tuottamaan sähköä kilpailukykyiseen hintaan, joten hyväkuntoinen laitos lakkautettiin.

Yhdysvaltalainen energiayhtiö Entergy sulki lopullisesti omistamansa Vermont Yankee -ydinvoimalan 29.12.2014. Syy voimalan alasajoon ja toiminnan lopettamiseen oli yksinomaan taloudellinen, sillä muut sähköntuotantomuodot ovat tätä nykyä paljon ydinenergiaa halvempia. Vermont Yankee ehti toimia 42 vuoden ajan, ja laitos on yhä huippukunnossa. Liittovaltion turvallisuusviranomaiset olivat myöntäneet voimalle käyttöaikaa aina vuoteen 2032 saakka.

The Vermont Yankee -voimala on yhden reaktorin muodostama, nimellisteholtaan 604 megawatin (MWe) kiehutusvesireaktori.

Laitoksen omistaja on investoinut Vermont Yankeen ylläpitoon ja parantamiseen ainakin 400 miljoonaa dollaria (yli 330 miljoonaa euroa) vuoden 2002 jälkeen, mutta ydinvoimalaksi pienen yksikön ylläpito tulee liian kalliiksi energian nykyhinnoilla. Tärkeä syy ydinvoimalan lakkauttamiseen on Yhdysvaltain kaasuntuotannon nopea kehitys liuskekaasuesiintymien tultua taloudellisesti kannattaviksi. Lisäksi Entergy toteaa yhteiskunnan subventiot fossiilisille polttoaineille syyksi ydinvoimalan lakkauttamiseen.

The Vermont Yankee on ollut toiminta-alueelle taloudellisesti tärkeä – sekä työllistäjänä että energiantoimittajana. Ydinvoimala on tuottanut peräti 72 prosenttia Vermontin osavaltion kuluttamasta sähköstä. Vermont on ollut ilmastonmuutosta ajatellen ”Yhdysvaltain puhtain osavaltio”, sillä ydinvoimalan ohella osavaltion sähköstä 22 prosenttia saadaan päästöttömästä vesivoimasta. Oman kulutuksen lisäksi Vermont on pystynyt toimittamaan puhtaasti tuotettua sähköä merkittäviä määriä myös naapuriosavaltioihin (World Nuclear News, 29.12.2014)

Mainokset