Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Maailman suurimman kissapedon kanta voimistunut myös luonnossa

Uhanalaisia siperian- eli amurintiikereitä on eläintarhoissa ja -puistoissa huomattavasti enemmän kuin luonnossa.

Uhanalaisia siperian- eli amurintiikereitä on eläintarhoissa ja -puistoissa huomattavasti enemmän kuin luonnossa.

Maailmanlaajuisesti uhanalaisen tiikerin harvinaisimman alalajin, siperiantiikerin eli amurintiikerin (Panthera tigris altaica) kanta on voimistunut ilahduttavasti. Kiinan koillisosassa, Heilongjiangin maakunnassa sijaitsevassa eläinpuistossa syntyi vuonna 2014 kaikkiaan 105 siperiantiikeriä. Puisto on tärkein siperiantiikerin suojelu- ja kannanhoitopaikka maailmassa. Tätä nykyä puistossa elää yli 1 000 siperiantiikeriä. Erityissuojelualue perustettiin vuonna 1986, ja tuolloin puistossa oli vain kahdeksan siperiantiikeriä.

Vaikka laji on erittäin harvinainen ja uhanalaiseksi luokiteltu, tavoitteena ei kuitenkaan ole siperiantiikerien määrän maksimointi vaan lajin geeniaineksen ja siten lajin biologisen kunnon vahvistaminen, vakuuttavat tiikeripuiston vastuuhenkilöt.

Siperiantiikerin mainitaan olevan maailman kymmenenneksi harvinaisin – ja siten erittäin uhanalainen – eläinlaji. Heikoimmillaan siperiantiikerin kanta oli ilmeisesti 1940-luvulla, jolloin koko maailmassa oli vain noin 40 luonnonvaraista lajin edustajaa. Tätä nykyä siperiantiikereitä on luonnossakin paljon enemmän, ainakin yli viisisataa yksilöä. Eläintarhoissa ja -puistoissa siperiantiikereitä on huomattavasti enemmän kuin luonnossa. Myös Korkeasaaren kissalaakson tiikerit ovat siperiantiikereitä. Luonnossa siperiantiikereitä elää vain Koillis-Kiinassa ja Venäjän itäisimmissä osissa (Xinhua, 28.12.2014)

Aiheesta enemmän muualla Tiedebasaarissa:

Erittäin uhanalaisen amurinleopardin kanta on ilahduttavasti voimistunut. Tiedebasaari 17.3.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/03/17

 

Mainokset