Avainsanat

, , , , , , , ,

Joka kuudes kieltäisi yksityiset ilotulitukset

Suuri osa ruotsalaisista tahtoisi juhlistaa vuodenvaihdetta totuttua maltillisemmin - ja tavanomaista pienemmin melu- ja saastepäästöin.

Suuri osa ruotsalaisista tahtoisi juhlistaa vuodenvaihdetta totuttua maltillisemmin – ja tavanomaista pienemmin melu- ja saastepäästöin.

Vuodenvaihteen näyttävät ja äänekkäät ilotulitukset herättävät ihastusta ja vihastusta. Monet räiskyvän juhlinnan vastustajat vetoavat tulitusten turhuuteen, kalleuteen ja haitallisiin ympäristövaikutuksiin. Kieltämättä ilotulitusten äänekkyys häiritsee monia – sekä ihmisiä että eläimiä, ja paloreaktioissa vapautuvien raskasmetallien sekä orgaanisten yhdisteiden leviäminen hengitysilmaan on varmasti haitallista. Monet kunnat ja yhteisöt ovatkin kieltäneet tai rajoittaneet yksityishenkilöiden ilotulituksia niin meillä Suomessa kuin muuallakin sekä ympäristö-, viihtyisyys- että turvallisuusnäkökohtien (silmävammat, tulipalot) takia.  Ruotsissa mielipidekyselyn suuri osa kansalaisista tahtoisi rajoittaa uudenvuoden yön juhlintaan liittyviä ilotulituksia.

YouGov-tutkimuslaitoksen kyselyssä 40 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa uudenvuodenyön ilotulitusten rajoittamista yksityishenkilöiltä. Kuntien ja julkisten organisaatioiden ilotulituksia tämä ryhmä ei vastusta. Joka kuudes haastateltu ruotsalainen (15 prosenttia vastaajista) oli sitä mieltä, että yksityisten toteuttamat ilotulitukset tulisi kieltää kokonaan. Vastustus on selvästi yleistynyt, sillä vuonna 2010 vastaavassa haastattelussa kokonaiskieltoa kannatti kahdeksan prosenttia ruotsalaisista.

Rajoituslinjalle ovat lähteneet myös ruotsalaiset kauppiaat. Suurista vähittäiskaupan ketjuista ICA Maxi, Coop ja Citygross ovat lopettaneet ilotulitteiden myynnin (The Local, 30.12.2014; http://www.thelocal.se/20141230/four-in-ten-swedes-want-new-year-firework-limit

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Ilotulitus nostaa ilmansaasteiden pitoisuudet moninkertaisiksi. Tiedebasaari 30.12.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/30

Ilotulituksen näyttävät värit syntyvät vaarallisista raskasmetalleista. Tiedebasaari 31.12.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/12/31

Uusilla kemikaaleilla turvallisempia ilotulitteita. Tiedebasaari 31.12.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/12/31

Mainokset