Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Edes nuorta sutta ei pitäisi vahingossa sekoittaa kojoottiin, jollaisena riistaviranomaisten seurannassa ollut nuori naaras tapettiin Utahissa.

Edes nuorta sutta ei pitäisi vahingossa sekoittaa kojoottiin, jollaisena riistaviranomaisten seurannassa ollut nuori naaras tapettiin Utahissa.

Yhdysvalloissa vuoroin uhanalaiseksi julistettu, vuoroin metsästettäväksi riistaeläimeksi luokiteltu susi (Canis lupus) joutui taas otsikoihin, kun seurantalaitteilla varustettu hukka ammuttiin Utahin osavaltiossa. Liittovaltion riista- ja kalatalousasioista vastaavan viranomaisen seurannassa ollut susi sai GPS-seurantapannan tammikuussa 2014 Wyomingin osavaltiossa. Susi on mahdollisesti sama yksilö, joka havaittiin Grand Canyon -kansallispuistossa marraskuussa 2014. Matkansa pään 3-vuotias naarassusi kohtasi Utahin osavaltion lounaisosassa, Tushar-vuorilla. Hukan ampunut metsästäjä ilmoitti pedon kohtalosta viranomaisille havaittuaan suden kantavan seurantapantaa.

Osavaltiossa suojeltu – ja uhanalaisasemaan koko liittovaltiossa ilmeisesti taas nostettava – susi on erittäin harvinainen Utahissa. Uhanalaisen eläimen tappamisesta voi metsästäjälle koitua sakkoja tai jopa vankeusrangaistus. Omien sanojensa mukaan metsästäjä luuli sutta kojootiksi, jonka metsästys on sallittua – ja jopa toivottavaa. Utahin osavaltio pyrkii karsimaan alueen kojoottikantaa maksamalla jokaisesta surmatusta kojootista 50 dollarin tapporahan. Kaksi vuotta voimassa olleen tapporahaohjelman toisen vuoden kuluessa Utahissa tapettiin yli 7 000 kojoottia. Sutta ei pitäisi sekoittaa kojoottiin, joka on huomattavasti sutta pienempi ja hoikempi.

Nyt ammuttu yksilö on tiettävästi ensimmäinen susi, joka on tapettu Utahissa sen jälkeen, kun lajin kantaa elvytettiin tuomalla susia Kalliovuorten alueelle Yellowstonen kansallispuistoon ja Idahon osavaltioon 1990-luvulla (The Salt Lake Tribune, 30.12.2014; http://www.sltrib.com/news/1999741-155/utah-hunter-kills-wolf-near-beaver

Mainokset