Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Hwangen kansallispuistossa elää tätä nykyä paljon enemmän norsuja kuin alueen luonto kestää vaurioitumatta.

Hwangen kansallispuistossa elää tätä nykyä paljon enemmän norsuja kuin alueen luonto kestää vaurioitumatta.

Itäisessä Afrikassa sijaitseva Zimbabwe on yksi valtioista, joiden alueilla harrastetaan laajamittaista villieläinten salametsästystä. Tätä nykyä norsuja on Zimbabwessa runsaasti, maan kantokykyyn nähden jopa liian paljon. Suojelualueiden norsukantoja on siksi vähennettävä – mutta ei toki salametsästyksen keinoin. Ratkaisuksi ylitiheän norsupopulaation saattamiseksi lähemmäs luontaista kannan tiheyttä Zimbabwe on päättänyt myydä osan norsuistaan ulkomaille.

Kiina on yksi norsuja haluavista maista. Kohdemaa saattaa tuntua arveluttavalta, onhan Kiina kansainvälisen norsunluun salakaupan ylivoimaisesti tärkein ostajamaa. Ongelmia elävien norsujen viennissä ei kuitenkaan pitäisi olla, vakuuttaa Zimbabwen kansallis- ja luonnonpuistojen hallinnosta vastaavan organisaation johtaja Jerry Gotora.  Päätös ainakin 62 norsun myynnistä on tehty yhteistyössä kansainvälistä uhanalaisten eliölajien kauppaa organisoivan CITES-järjestön kanssa.

Alustavissa suunnitelmissa Kiinaan myytäisiin 27, Ranskaan 15–20 ja Yhdistyneisin Arabiemiraattikuntiin 15 norsua. Norsujen myynnin pääasiallinen peruste on paikallisen kannan liian nopea kasvu, mutta taustalla on myös halu hankkia Zimbabwen kipeästi kaipaamaa valuuttaa. Tätä nykyä Zimbabwen rajojen sisällä elää noin 80 000 norsua, mutta ekologisten selvitysten mukaan maan luonnon kestokykvyn yläraja olisi 42 000 norsua.

Salametsästäjät ovat jatkuva riesa Zimbabwessa. Vuonna 2013 norsujen tärkeimmällä asuinalueella Hwangen kansallispuistossa salametsästäjät tappoivat ainakin 300 norsua. Uhanalaisilla eläinlajeilla sekä niiden osilla kuten sarvikuonojen sarvilla ja norsujen syöksyhampailla käytävä salakauppa on kansainvälistä, osin järjestäytyneiden rikollisliigojen pyörittämää miljardiluokan liiketoimintaa.

Norsujen myynnistä saatavilla rahoilla Zimbabwe rahoittaa luonnonsuojelualueiden ylläpitoa, ja osa varoista ohjataan luonnon- ja kansallispuistojen välittömässä läheisyydessä asuvan paikallisen väestön elinolojen parantamiseen (http://phys.org/news/2014-12-zimbabwe-export-elephants-population-curb.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Sata sarvikuonoa siirretään Etelä-Afrikasta Botswanaan turvaan salametsästäjiltä. Tiedebasaari 13.2.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/02/13

Eläinten salakauppa lisääntyy rajusti Aasiassa. Tiedebasaari 2.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/02

Laittoman norsunluun hinta kolminkertaistunut 2010-luvulla. Tiedebasaari 4.7.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/07/04

 

 

Mainokset