Avainsanat

, , , , , , , , ,

Michelangelon David on niin arvokas monumentti, että Italian valtio kiirehtii rahoittamaan veistokselle mahdollisimman hyvän suojan Toscanan alueella yleisten maanjäristysten varalle.

Michelangelon David on niin arvokas monumentti, että Italian valtio kiirehtii rahoittamaan veistokselle mahdollisimman hyvän suojan Toscanan alueella yleisten maanjäristysten varalle.

Maailman kauneimmaksi veistokseksi luonnehdittu, italialaisen taiteilija Michelangelon marmorista veistämä David-patsas (suomeksi usein muodossa Daavid) on haurastunut niin, että asiantuntijat ovat varoitelleet korvaamattoman mestariteoksen voivan hajota voimakkaan tärinän tai töytäisyjen seurauksena. Vaara on osoittautunut mitä vakavimmaksi ja akuuteimmaksi, sillä Toscanan maakunnan ja myös Davidin kotikaupungin Firenzen maankamara on järissyt useasti. Uusimmassa maankamaran liikunnoissa järistyksiä rekisteröitiin joulukuun 2014 puolivälin jälkeen Toscanassa Sienan ja Firenzen kaupunkien välisellä alueella – yli 250 järistystä kolmen vuorokauden aikana. Järistysten keskus oli noin 30 kilomerin etäisyydellä Firenzestä.  Italian Geofysiikan laitoksen mukaan voimakkaimmat järistykset olivat tasolla 3.8 ja 4.1 Richterin asteikolla. Henkilövahinkoja noiden järistysten ei tiedetä aiheuttaneen, mutta joitakin rakennuksia on vaurioitunut.

Järistysten suuri määrä ja voimakkuus herättivät Italian kulttuuriministeri Dario Franceschinin lupaamaan valtion rahoitusta Davidille jo aikaisemmin suunnitellun, maanjäristyksiä vastaan puskuroidun alustan rakentamiseksi. Jalustan kustannuksiin varataan 200 000 euroa ja työt käynnistyvät välittömästi. Suunnitelman mukaan David seisoo maanjäristyksiä kestävällä, turvallisella jalustalla jo vuonna 2015 (http://www.3news.co.nz/world/michelangelos-renaissance-masterpiece-at-risk-of-collapse-2014122111#axzz3MZI9wiD7

Michelangelo, koko nimeltään Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475–1564) veisti David-patsaan viiden tonnin painoisesta marmorijärkäleestä vuosina 1501–1504. Jo lähtötilanteessa marmorissa on ollut halkeamia, ja nyt veistoksessakin havaittavien hiusmurtumien pelätään tuhoavan koko teoksen, jos patsaaseen kohdistuu äkillisiä ja voimakkaita paineita.

Eri vaiheiden jälkeen mittaamattoman arvokkaaksi taidehistorialliseksi monumentiksi tunnustettu David siirrettiin nykyiselle paikalleen – turvaan muun muassa saasteilta ja fyysisen vahingoittamisen riskeiltä – Accademia di Belle Arti di Firenzen suojiin vuonna 1873. Tätä nykyä jalustoineen noin viisi metriä korkea David on Firenzen kaupungin ja koko Toscanan maakunnan turismin ehdoton vetonaula, jonka useimmat Firenzeen vuosittain saapuvista 7–8 miljoonasta turistista varmaankin tahtovat nähdä. Alkuperäisen Galleria dell’ Accademian suojissa olevan patsaan kopio on teoksen alkuperäisellä paikalla Piazza della Signoralla, Palazzo Veccion edustalla.

Mainokset