Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Parin vuoden metsästysoikeuksien aikana Suurten järvien alueella on tapettu ainakin 1 500 sutta

Myyttinen susi on arvostettu kohde myös taiteessa. Timber wolf. (By Simon Griffihs, Mall Gallery London. 4.11.2103)

Myyttinen susi on arvostettu kohde myös taiteessa. Timber wolf. (By Simon Griffiths, Mall Gallery London. 4.11.2103)

Susi (Canis lupus) on kiistelty suurpeto niin meillä kuin jokseenkin kaikkialla esiintymisaluellaan. Susiviha vastaan susipelko – yhdessä karjatalouden ja riistanhoidon taloudellisten menetysten kanssa – on vaikeasti ratkaistava yhtälö, joten kaikkien hyväksymää petopolitiikkaa ei onnistuta vakiinnuttamaan. Suomessa susien kannanhoitosuunnitelmasta on juuri tehty päätös, kun taas Yhdysvalloissa liittovaltion hallinnon vahvistama kannanhoitosuunnitelma melko vapaine metsästysoikeuksineen tulee tiensä päähän. Uusin – ja susille mieluinen – päätös saatiin, kun liittovaltion tuomari Beryl Howell määräsi 19.12.2014 suden uhanalaisaseman eli täysrauhoituksen palauttamista. Tuomarin mukaan liittovaltion riista- ja kalatalousviranomaisen taannoinen päätös on Yhdysvaltain uhanalaislainsäädännön (Endangered Species Act) vastainen. Muutosta suden asemaan tarvitaan, sillä kaksi vuotta voimassa ollut Yhdysvaltain riista- ja kalastusasioista vastavan keskusviraston (U.S. Fish and Wildlife Service) päätös on antanut osavaltiolle varsin vapaat kädet päättää alueidensa suurpetopolitiikasta ja myös susien metsästysoikeuksista ja -määristä. Aikaisempien säännösten liberaali vapauttaminen johti nopeasti siihen, että susien metsästys lisääntyi huimasti. Hukat olivat tätä ennen olleet rauhoitettuja 40 vuoden ajan, joten metsästysmuistojen jahtaajat lähtivät monen sukupolven voimin nopeasti liikkeelle. Metsästysoikeuden palauttamisen jälkeen Suurten järvien osavaltioissa on ammuttu arvioiden mukaan ainakin 1 500 sutta parissa vuodessa. Tällainen verotus vaikuttaa varmasti yksittäisten susilaumojen ja koko petokannan rakenteeseen. U.S. Fish and Wildlife Service puolustaa aikaisempaa, suden kannansäätelyyn pohjautuvaa metsästystä puoltavaa kantaansa, ja keskusvirasto harkitsee liittovaltion tuomarin päätöksestä valittamista (http://www.upi.com/Science_News/2014/12/19/Gray-wolf-to-be-placed-back-on-endangered-list/8051419041632/?spt=sec&or=sn

Mainokset