Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirahvikanta hupenee hälyttävästi Afrikassa.

Kirahvikanta hupenee hälyttävästi Afrikassa.

Afrikan savannien eläimistön näkyvimpiin edustajiin lukeutuvat kirahvit (Giraffa camelopardalis) ovat käymässä harvinaisiksi. Giraffe Conservation Foundation -organisaation tuoreiden selvitysten mukaan Afrikan kirahvien määrä on pienentynyt 40 prosentilla viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana, 140 000 yksilöstä noin 80 000 eläimeen. Syinä kirahvikannan hupenemiseen ovat elinympäristöjen tuhoutuminen sekä metsästys – sekä luvallinen pyynti että salametsästys.

Kirahveja metsästetään sekä nahan että lihan vuoksi. Kirahvin nahka on käyttökelpoista ja suosittua pukineiden valmistuksessa, ja pitkäkaulaisen nisäkkään liha on syötävää. Kirahvin kohtaloa on lisäksi vauhdittanut uskomus, jonka mukaan tämän lihan syöminen voi parantaa hi-virusta kantavan tai jo aids-vaiheeseen joutuneen ihmisen. Tällainen usko on laajalle levinnyt ainakin Tansaniassa.

Kirahvien kansa samoilla savannien laitumilla vaeltavat norsut ja sarvikuonot ovat jatkuvasti otsikoissa ja julkisuudessa eläinten salametsästyksen ja eläinkantojen hupenemisen takia. Kirahvin ongelma on jäänyt huomaamatta. Ilmeisesti pitkäkaulainen ja kauas näkyvä kirahvi on niin helposti näkyvillä, ettei populaation kutistumista huomata.

Asiantuntijoiden mukaan kirahvin suojelemiseksi on ryhdyttävä aktiivisiin toimenpiteisiin, ennen kuin lajin (josta erotetaan 9 alalajia) kanta taantuu todelliseen vaaravyöhykkeeseen. Kirahvin tulisi päästä Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) uhanalaisia lajeja käsittelevän niin kutsutun Punaisen kirjan lajilistalle asianmukaisine suojelu- ja kannanhoitosuosituksineen. Syytä kirahvin suojelustatuksen korostamiseen olisi, Afrikan luonnon tuntijat muistuttavat. Paljon julkisuudessa – ja täydestä syystä – olevia Afrikan norsuja (Loxodonta africana) on luonnossa vielä noin 450 000 yksilöä, kun taas kirahveja on noin 80 000.

Myönteistäkin kirahvirintamalta toki kuuluu. Vain Nigerin valtion alueella tavattava alalaji, länsiafrikankirahvi (Giraffa camelopardalis peralta) oli jo vaarassa hävitä kokonaan, mutta maan hallituksen aktiiviset toimenpiteet kuten lakisääteinen rauhoitus ja suojelualueiden perustaminen ovat kääntäneet kannan nousuun. Länsiafrikankirahvien määrä onkin noussut 1990-luvun puolivälin 50 yksilöstä nykyiseen noin 400 yksilön kantaan http://blogs.scientificamerican.com/extinction-countdown/2014/11/24/giraffes-under-threat/

Mainokset