Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yhä useampi tutkimus on heti julkaisuhetkellä vapaasti ja maksutta kenen tahansa luettavissa – missä ja milloin vain.

Yhä useampi tutkimus on heti julkaisuhetkellä vapaasti ja maksutta kenen tahansa luettavissa – missä ja milloin vain.

Tieteellisen tutkimuksen saavutukset pääsevät täysin oikeuksiinsa vasta, kun tulokset ovat vapaasti kaikkien halukkaiden tarkasteltavissa. Tällainen on – tai on ainakin ollut – valitettavan harvinaista kahdesta syystä: (1) Aikaväli tulosten valmistumisesta niiden julkituloon asianmukaisesti vertaisarvioiduilla foorumeilla sekä raporttien ja artikkelien painatustyöt venyttävät julkituloa kuukausilla, joskus jopa vuosilla.  (2) Julkaisuihin tutkimuksen tekijät kelpuuttavat – tai julkaisijat hyväksyvät – yleensä vain osan koko projektin materiaalista, jolloin osa aineistoista jää muiden kuin tekijöiden ulottumattomiin. Tilanne tiedemaailmassa on kuitenkin nopeasti muuttumassa internet-pohjaisten julkaisusarjojen nopean esiinmarssin ansiosta.

Niin kutsutuissa Open Access (OA) -julkaisuissa artikkelit julkaistaan suoraan verkossa, eikä monia julkaisusarjoja enää levitetä paperille painettuina ollenkaan. Kun sekä tutkimusten lähettäminen tekijöiltä julkaisijoille ja edelleen asiantuntijoille vertaisarviointiin tapahtuvat sähköisesti – silmänräpäyksessä mihin tahansa maailmalla – viivästyksiä ei entiseen tapaan ole. Aikaväli tutkimuksen valmistumisesta tulosten julkaisemiseen ja saatavuuteen onkin parhaimmillaan vain viikkoja – entisen kuukausien tai jopa vuosien sijasta.

Monet tutkimusta ja tuotekehitystyötä rahoittavat tahot – esimerkiksi Euroopan komissio ja EU:n muut organisaatiot sekä Britannian suuret mesenaatit kuten Wellcome Trust ja Research Councils UK – vaativat rahoittamiensa hankkeiden tulosten julkaisemista Open Access -foorumeilla. Uusimpana tieteen mesenaattina tälle linjalle astui myös Bill ja Melinda Gatesin säätiö, jonka uusittujen ohjeiden/vaatimusten mukaan 1.1.2017 lähtien kaikki säätiön rahoituksella tuotettu materiaali on julkaistava vapaasti kaikkien saatavilla olevilla foorumeilla. Vuosina 2015–2016 säätiön rahoituksella valmistuneiden hankkeiden tulokset on julkaistava Open Access -foorumeilla 12 kuukauden kuluessa töiden valmistumisesta.

Avoin julkaiseminen palvelee tieteellistä yhteisöä ja myös sekä poliittisia että talouselämän päätöksentekijöitä, sillä läheskään kaikilla ei ole varaa tai muuten mahdllisuuksia hankkia kalliita tieteellisiä julkaisuja luettavakseen. Internet-julkaisemisen myötä tasa-arvo tutkijoiden keskuudessa toteutuu.

Mutta vaatimus OA-julkaisemista tuo mukanaan myös kiusallisen sivujuonteen. Monet tiedemaailman arvostetuimmista julkaisufoorumeista – esimerkiksi arvovaltaiset yleislehdet Nature ja Science – eivät julkaise Open Access -artikkeleita lainkaan tai julkaisijat perivät OA-versiosta mittavat julkaisumaksut. Gatesin säätiö kuitenkin lupaa ottaa huomioon eri foorumien vaatimukset ja ”maksaa kohtuulliset lisäkustannukset” tutkimustulosten saamiseksi tulosten edellyttämille, mahdollisimman edustaville foorumeille (Times Higher Education 27.11.-3.12.2014)

Mainokset