Avainsanat

, , , , , , , ,

James Watson ja DNA-malli.

James Watson ja DNA-malli.

Kansainvälisissä tiedotusvälineissä suurta huomiota saanut huutokauppa, jossa DNA-mallin kehittäjänä kuuluisaksi tulleen yhdysvaltalaistutkija James Watsonin Nobel-palkintoon kuuluva mitali myytiin, on saanut uuden ja kunniakkaan käänteen. New Yorkin Christies’ -huutokauppakamarin kilvassa mitalin ennätyksellisellä 4.7 miljoonan dollarin (noin 3.8 miljoonan euron) hinnalla ostanut Venäjän rikkain mies, metalli- ja teletekniikka-alalla toimiva Alisher Usmanov ilmoitti hankkineensa mitalin vain palauttaakseen palkinnon kunnioittamalleen tutkijalle. Christie’s -huutokauppakamarin mukaan Watsonin mitali on ensimmäinen Nobel-palkinto, joka on myyty saajansa elinaikana.

Nobel-mitali.

Nobel-mitali.

Yhdessä brittitutkijoiden Francis Crickin ja Maurice Wilkinsin kanssa DNA-molekyylin rakenteen ja sen merkityksen selvittämisestä lääketieteen Nobelin vuonna 1962 voittanut James Watson luopui tieteen suurimpaan kunnianosoitukseen kuuluvasta mitalista oman ilmoituksensa mukaan sen jälkeen, kun hän oli joutunut epäsuosioon eräiden rasistisiksi tulkittujen (koskien mustien älykkyyttä) lausuntojensa jälkeen.

James Watson oli ilmoittanut myyvänsä mitalinsa voidakseen lahjoittaa valtaosan myyntituloista hyväntekeväisyyteen.

Alishe Usmaov.

Alisher Usmanov.

Usmanov puolestaan on Venäjän rikkain mies, jonka omaisuus on talouslehti Forbesin mukaan noin 15.8 miljardia dollaria (noin 13 miljardia euroa). Muistakin hyväntekeväisyyteen antamistaan lahjoituksista tunnetuksi tullut, Moskovassa asuva venäläismiljardööri tunnetaan myös Englannin jalkapalloilun Valioliigan huippuseura Arsenalin omistajana (http://www.nytimes.com/2014/12/10/nyregion/buyer-of-james-watsons-nobel-medal-will-return-it.html?_r=0

Mainokset