Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Puutarhasillasta tulisi varmasti yhtä suosittu  nähtävyys kuin Lontoon edellisestä siltahankkeesta, The Millenium Bridge -kävelysillasta.

Puutarhasillasta tulisi varmasti yhtä suosittu nähtävyys kuin Lontoon edellisestä siltahankkeesta, The Millenium Bridge -kävelysillasta.

Lontoo – kuten hyvin monet muutkin suurkaupungit – tunnetaan jokimaisemistaan. Lontoossa näihin maisemiin liittyvät erityisesti sillat. Thames-jokea ylittäviä siltoja Lontoossa on tätä nykyä jo 18, mutta ainakin yksi uusi on tulossa. Pitkään valmisteltu ja paljon sekä kiitosta että porua aiheuttanut, kasvillisuuden täyttämä yhteys – ”Puutarhasillaksi” (The Garden Bridge) nimetty kävelysilta  johtaisi monista julkisista kulttuurilaitoksistaan ja muun muassa kaupungintalosta tutun South Bank’in rannasta joen pohjoispuolelle Templen metroaseman tuntumaan.

Suunnitelmat kasvillisuuden hallitseman kävelysillan rakentamisesta hyväksyttiin Westminsterin hallintoelimissä (Council of the London borough of Westminster), mutta hankkeen toteutuminen vaatii vielä pormestari Boris Johnsonin vahvistuksen. Ja tuo vahvistus on varmaankin vain muodollisuus, sillä Johnson on julkisuudessa kamppaillut koko sillan sekä sille lahjoituksia luvanneiden osapuolten täyden liikevaihtoverottomuuden puolesta.

Puutarhasillan on suunnitellut arkkitehti Thomas Heatherwick, jolla on jo kokemusta suurista julkisista rakennushankkeista Lontoossa. Kesän 2012 olympialaisten uimastadion on Heatherwickin suunnittelema (www.artdaily.com, 4.12.2014)

Lontoon edellinenkin Thamesin ylittävä kiinteä yhteys on kävelysilta, The Millenium Bridge, vuonna 2002 parin vuoden viivästyksen jälkeen käyttöön otettu yhteys etelärannan Tate Modern -taidemuseon luota pohjoisrannan St Paul’s Cathedralin kirkon kohdalle. Tuon arkkitehtuuriltaan hyvin modernin ”teknosillan” pääsuunnittelija oli aikamme kuuluisimpiin arkkitehteihin lukeutuva Sir Norman Foster yhteistyössä kuvanveistäjä Sir Anthony Caron sekä Arup -insinööri- ja suunnittelutoimiston kanssa.

Suunnitellun Puutarhasillan kustannusarvio on 175 miljoonaa puntaa eli noin 222 miljoonaa euroa. Vaikka siltahanke on vielä alkutekijöissään, sekä Britannian hallitus että pääkaupungin julkisesta liikenteestä vastaava Transport for London ovat molemmat jo luvanneet osallistua Puutarhasillan rakennuskustannuksiin 30 miljoonalla punnalla. Jos pormestari näyttää hankkeelle vihreää valoa, uusi silta valmistuisi suunnitelman mukaan vuonna 2018.

Mainokset