Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Pahimpina päivinä katuilman hengittäminen vastaa oleskelua huoneessa 8 tupakoitsijan seurassa

Avenue Champs-Elysees on yksi maailman kuuluisimmista kaduista  –   ja varmaankin myös yksi ruuhkaisimmista. Autojen suuri määrä on tärkein syy Pariisin ilmanlaatuongelmiin.

Avenue Champs-Elysees on yksi maailman kuuluisimmista kaduista – ja varmaankin myös yksi ruuhkaisimmista. Autojen suuri määrä on tärkein syy Pariisin ilmanlaatuongelmiin.

Liikenne ja energiantuotanto kuormittavat hengitysilmaa moninaisilla saasteilla kaikissa taajamissa, mutta ajoittain saasteita on hälyttävän paljon. Näin kävi monen kulttuurimatkailijan unelmakaupungissa Pariisissa vuoden 2013 joulukuun 13. päivänä sekä maaliskuun 28. päivänä, toteaa 24.11.2014 julkistettu ilmanlaaturaportti. Pahimmillaan Pariisin ilmassa oli läpimitaltaan alle 2.5 mikrometrin pienhiukkasia peräti kuusi miljoonaa hiukkasta litrassa. Nämä niin kutsutut keuhkohengitettävät hiukkaset kulkeutuvat hengitysteiden ja keuhkojen kautta verenkiertoon saakka ja kuljettavat samalla pinnoillaan erilaisia myrkyllisiä yhdisteitä kuten pakokaasuista ilmaan päässeitä hiilivetyjä. Maailman terveysjärjestön (WHO) on vuodesta 2012 lähtien luokitellut pienhiukkaset syöpävaaralliseksi altisteeksi.

Syitä Pariisin ajoittain katastrofaalisen heikkoon – ja jatkuvasti ongelmalliseen – ilmanlaatuun ovat erittäin vilkas autoliikenne sekä puun ja muiden kiinteiden polttoaineiden käytöstä aiheutuvat nokihiukkasten päästöt.

Vuoden 2013 saastepiikit herättivät päättäjät nopeisiin toimenpiteisiin. Vakavimpina savusumupäivinä yksityisautoilua rajoitettiin ja julkinen liikenne oli maksutonta koko kaupungissa. Toimiin tartuttiin hetkellä, jolloin Pariisin ilman saastetaso oli ainakin 15 kertaa tavallista korkeampi. Tuolloin Pariisin katuilman hengittämistä verrattiin olosuhteisiin, joissa ihmisen on oleskeltava 20 neliömetrin kokoisessa suljetussa huoneessa, jossa kahdeksan henkilöä tupakoi (http://www.thelocal.fr/20141125/paris-pollution-like-a-tiny-room-with-8-smokers

Mainokset