Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ympäristöjärjestö WWF:n tavoitteena on 50 000 sammen istutus

Sampia tavataan luonnonvaraisena EU-alueen joista vain Tonavassa.

Sampia tavataan luonnonvaraisena EU-alueen joista vain Tonavassa.

Kaviaarista kuuluisa sampi on monen kalastajan unelma, mutta valitettavasti näitä suurikokoisia kaloja on enää harvassa. Euroopan unionin viimeinen luonnonvarainen sampikanta tavataan Tonavassa. Liikapyynnin takia harvinaistuneiden sampien pyynti on lain nojalla kiellettyä, mutta salakalalastusta tapahtuu paljon. Ympäristöjärjestö WWF on käynnistänyt Euroopan unionin taloudellisella tuella laajamittaiset sampien istutukset, joilla kantaa voimistetaan. Marraskuussa 2014 WWF:n johdolla on istutettu Tonavaan 11 000 sampea. Uusin, 5 000 poikasen erä laskettiin jokeen Belenen saaren vesille lähellä Bulgarian ja Romanian rajaa. Istutusprojektin tavoitteena on vapauttaa Tonavaan kaikkiaan 50 000 sampea.

Sampia on maailmassa kaikkiaan 25 lajia, ja näistä kuusi lajia tavataan myös Tonavassa. Mutta Euroopan unionin alueella luonnonvaraisia sampia tavataan vain Bulgariassa ja Romaniassa. Nämä molemmat maat ovat lailla kieltäneet sammen kalastuksen, mutta laitonta salapyyntiä on paljon. Ympäristöjärjestön istutushankkeen kohteena on sterletti (Acipenser ruthenus) eli pienikokoisin sampilaji. Sterletti on ainoa tämän kalaryhmän laji, joka pysyy koko elinikänsä Tonavassa, kun muut lajit vaeltavat Mustaanmereen (http://phys.org/news/2014-11-wwf-sturgeons-restock-danube.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Bulgaria ja Romania perustavat kolme yhteistä luonnonsuojelualuetta Tonavan alajuoksulle. Tiedebasaari 20.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/20

Mainokset