Avainsanat

, , ,

Jos lajoinuntemuksesa on vähänkin epäilyksiä, sienet tule jättää metsään. Kreikkalaisilla sienituntemus on niin heikkoa, että kansalaisia kehotetaan välttämään sienestämistä.

Jos lajintuntemuksessa on vähänkin epäilyksiä, sienet tulee jättää metsään. Kreikkalaisilla sienituntemus on niin heikkoa, että kansalaisia kehotetaan välttämään sienestämistä.

Lukuisia, myös kuolemaan johtaneita myrkytyksiä, koska sieniä ei tunneta

Luonnontuotteiden keräilyä suositaan ja suositellaan meillä Suomessa, koska jokamiehenoikeuksin poimittavien marjojen ja sienten ravintoarvot tiedetään erittäin hyviksi. Keräilytuotteiden käyttö edellyttää varmaa lajintuntemusta, sillä luonnossa on paljon vahingollisia – jopa tappavan myrkyllisiä marjoja ja sieniä. Kreikassa luonnontuntemus on heikommissa kantimissa kuin meillä, ja siksi onnettomuuksia tapahtuu hälyttävän paljon. Jopa niin paljon, että Kreikan korkein elintarvikeviranomainen (EFET) varoitti sienikauden ollessa parhaimmillaan, ettei kansalaisten tulisi kerätä sieniä luonnosta. Viranomaisten tietoon tulee vuosittain 80–140 sienimyrkytystä.

Syksyllä 2014 kymmeniä kreikkalaisia on viety sairaalahoitoon sienimyrkytysten takia, ja ainakin kaksi henkilöä on kuollut sieniaterioiden aiheuttamiin myrkytyksiin. Toinen uhri oli Athos-vuoren maailmankuulun luostarin 63-vuotias munkki (Ekamethirini, 16.10.2014). Viranomaiset olivat varoittaneet tappavan myrkyllisistä sienistä munkin kuolemaa edeltävänä päivänä. Tunnistamattomien sienten keräily ja käyttö ovat jatkuneet varoituksista huolimatta, ja sairaalahoitoon on viety kymmeniä henkilöitä dramaattisten tapausten tultua julkisuuteen, ja siksi viranomaiset julkaisivat entistä vakavamman varoituksen (Ekamethirini,10.11.2014).

Mainokset