Avainsanat

, , , , , , , , ,

Edinburghin herttua vaati jopa armeijaa etsimään Nessie

80 vuota sitten otettu ensimmäinen – ja edelleen kuuluisin –  valokuva Loch Nessin hirviöstä on sittemmin osoitettu väärennökseksi.

80 vuotta sitten otettu ensimmäinen – ja edelleen kuuluisin – valokuva Loch Nessin hirviöstä on sittemmin osoitettu väärennökseksi.

Mysteerinä ja lukemattomien tarinoiden aiheena jo 1900-luvun alkupuoliskolta lähtien pysynyt, skotlantilaisen Loch Ness -järven kuuluisa hirviö oli aikoinaan paitsi maallikkojen ja luonnontutkijoiden, myös hyvin arvovaltaisten tahojen kiikarissa. Ensimmäiset raportit Loch Nessin hirviöstä julkistettiin vuonna 1933, ja tästä käynnistyi näihin päiviin saakka tuloksettomana jatkunut jahti otuksen näkemiseksi ja kuvaamiseksi. Nessie-lempinimen saanut otus oli niin kiinnostava kohde, että Lontoossa toimiva Luonnonhistoriallinen museo (The Natural History Museum) halusi kiihkeästi hirviön kokoelmiensa vetonaulaksi. Museo lupasi suurriistan metsästäjille jopa muhkean tapporahan Nessiestä. Mutta lontoolaiset eivät olleet ainoita hirviön tavoittelijoita. Myös The Royal Scottish Museum tahtoi saada paikallisen kuuluisuuden kokoelmiinsa ja lähti kilpailemaan hirviön saamisesta ”Dead or Alive” – elävänä tai kuolleena. Kiivailu Nessien löytämiseksi ja tappamiseksi kävi niin kiihkeäksi, että skotlantilaiset parlamentaarikot laativat aloitteen hirviön suojelemiseksi lain voimalla.

Tietoja Loch Nessin hirviön vaiheista on ollut Skotlannissa, mutta kirjailija David Clarke on löytänyt uusia, aikaisemmin piilosa pidettyjä dokumentteja Lontoon Natural History Museumin halusta saada Nessie kokoelmiinsa lähes keinolla millä hyvänsä. Tiedot on ensi kerran julkistettu Clarken kirjassa Britain’s X-traordinary Files.

Suurriistan metsästäjien lisäksi Nessien kimppuun oltiin usuttamassa järeämmälläkin aseistuksella varustettua jahtiväkeä. Clarken mukaan Edinburghin herttua (Kuningartar Elisabetin puoliso Prinssi Philip – aikoinaan laivastossa kommodorin arvon saanut upseeri) ehdotti vuonna 1962, että Kuninkaallisen laivaston sotilaat määrättäisiin selvittämään Loch Nessin hirviön salaisuus (http://www.independent.co.uk/news/uk/natural-history-museum-plotted-to-kill-and-kidnap-the-loch-ness-monster-9821414.html#

 

 

Mainokset